Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и

...
Това съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и
Коментари Харесай

ЕК препоръча старт на преговорите с Македония и Албания

Това заяви висшият представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Европейската комисия предлага Съветът /представляващ страните членки/ да реши да стартира договаряния за присъединение с Албания и някогашната югославска република Македония, съобщи Могерини на конференция в Страсбург, където се организира сесия на Европейския парламент.

Министерството на външните работи на Република България приветства навременното издание на пакета „ Разширяване” на Европейската комисия и на отчетите за напредъка на обособените страни.

Тези документи са извънредно значими за сполучливото осъществяване на задачите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз във връзка с Западните Балкани, а точно постигането на съответни стъпки напред в тяхната европейска интеграция.

Особено сме задоволени от рекомендациите на Европейска комисия да стартират договаряния за присъединение с Република Македония и Албания. Премиерът Бойко Борисов, държавното управление и дипломатическата работа на Република България работиха за това през последните месеци.

Изразяваме кардинална поддръжка за изводите и рекомендациите на Европейска комисия. Потвърдени са водещите правила политиката на разширение – принцип на личните заслуги и фокуса върху върховенството на закона и положителното икономическо ръководство.

Доволни сме от смисъла, което се придава на добросъседските връзки и от високата оценка за Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред България и Р Македония.

Въз основа на тези отчети, България ще внесе план на Заключения на Съвета, потвърждаващ смисъла на политиката на разширение на Европейски Съюз като основен инструмент за мир, непоклатимост, сигурност, разцвет и дълбочинна промяна на обществата в страните-кандидати и евентуални претенденти за участие. Заключенията следва да бъдат признати през юни от Съвета „ Общи въпроси”.

Преди това водачите от Европейски Съюз ще обсъдят по какъв начин да оказват помощ на страните от Западните Балкани да ускорят промените и да засилят връзката си със Съюза с съответни спомагателни начинания - за усилване на върховенството на закона, сигурността и миграцията, социално-икономическото развиване, транспортната и енергийната съгласуваност, цифровия дневен ред и отпадането на роуминга, както и добросъседските връзки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР