Това съобщи пред Дир.бг проф. Лъчезар Аврамов, който е в

...
Това съобщи пред Дир.бг проф. Лъчезар Аврамов, който е в
Коментари Харесай

Учен: Затишието в БАН може и да е пред буря

Това заяви пред Дир.бг проф. Лъчезар Аврамов, който е в контактната група за договаряния с МОН и държавното управление за реализиране на политическо съглашение.

От предходната есен Българска академия на науките стартира серия митинги за по-високи бюджет и заплати. Резултатът от митингите пристигна едвам при започване на януари, когато след договаряния с протестиращите държавното управление отпусна в допълнение 15 млн. лева

Парите са отпуснати за повишението на заплатите, като на процедура те ще скочат приблизително с 20%. Разпределението им е 80% на "калпак ", а 20% - съгласно персоналния принос и ефикасност на учения. Така на процедура растежът в заплатите ще бъде сред 15 и 25 % и в случай че един доцент взима 700 лв. заплата, то възнаграждението му ще скочи от 105 до 175 лева

"Надявам се, че чиновниците в Българска академия на науките ще получат новите си заплати през март ", сподели проф. Лъчезар Аврамов, който е и член на Настоятелството на Българска академия на науките.

Дали оценката при разпределянето на парите съгласно заслуги няма да провокира неодобрение измежду учените в Българска академия на науките, ще стане ясно, когато видят фишовете си.

"Ако всички са недоволни, значи сме постигнали триумф ", разяснява проф. Аврамов във връзка разпределянето на 15-те милиона лв..

Трябва да се знае, че тези 15 млн. лева са единствено част от настояванията на Българска академия на науките, които поставихме пред кабинета, добави ученият. Сред тях са нов метод при финансиране на учените и научната активност, както и поддръжката на научната инфраструктура, която не е благосъстоятелност на Академията, да се поеме от страната.

От Българска академия на науките оферират още заплатите да скочат двойно с Бюджет 2019 година като се обвържат със междинната заплата за страната. Искането към този момент е показано пред отрасловия министър Красимир Вълчев.

Проф. Аврамов напомни, че към този момент два пъти в Народно събрание е внасяно предложение да се обвържат заплатите на учените към минималната заплата за страната (МРЗ) като възнаграждението на помощник да бъде 2 МРЗ, на гл. помощник - 3 МРЗ, на доцент - по 4 МРЗ, а на професор - по 5 МРЗ.

Само поради това, че бяха импортирани от опозицията, те бяха отхвърлени, без причини, нямаше и мнения, че те са прекомерно огромни, сподели проф. Аврамов.

Сега от Българска академия на науките обаче оферират заплатата на учените да е обвързана със междинната заплата с аргумента, че никой не си обвързва заплатата с МРЗ, тя е административна мярка, която е политическа, а междинната е икономическа статистическа големина.

"И в този момент, в случай че нашият министър на образованието Красимир Вълчев, който наподобява много рационален мъж, в действителност се ангажира да го предложи под лично име като министър и получи поддръжката на болшинството, тук има огромен късмет, това да се случи ", разяснява проф. Аврамов.

Така заплатите ще скочат двойно, само че отново ще си останат най-ниските европейски заплати за учени. Доцентът ще получава две хиляди лв., което е две междинни заплати, което подхожда на европейските критерии и стандарти. Даже заплатата му ще скочи два пъти и половина, тъй като в този момент един доцент приблизително взима 700 лв. заплата, сочат сметките на ученият.

По думите му това е и в предлагането за политическото съглашение на Българска академия на науките с държавното управление.

"Сега това сме го създали в границите на диалози с министъра т.е. в контактната група. Когато стартира бюджетната процедура ще желаеме това да бъде декларирано публично ", разясни Аврамов.

Той означи, че до 30 юни завършва първа фаза на бюджетната процедура, в която действително стават ясни 99% от параметрите на бюджета за следващата година, по-късно е късно за такива промени. Затова всевъзможни бюджетни договаряния след 30 юни са безусловно непотребни.

От Българска академия на науките ще упорстват за бюджет от 180 млн. лв..

"В момента бюджетът е 98 млн. лева, дружно с тези 15 млн. лева, които държавното управление отпусна в допълнение след митингите в Българска академия на науките. А персонално аз, като човек от контактната група, ще упорствам да стане 180 млн. лева, като ще направя съответната аргументация ", разясни професор Аврамов.

На въпрос дали затишието в този момент в Българска академия на науките може да се трансформира в стихия, то ученият означи, че е допустимо, в случай че не чуят гласът им за бюджета следващата година.
А това ще стане ясно в границите на председателството ни на Европейски Съюз, безапелационен е той.

Проф. Лъчезар Аврамов е уверен, че извънредно време е науката да влезе във фокуса на публичното внимание у нас.

"Досега това не се случваше, тъй като избрани политици непрестанно развиват тезите, че това са хора, които се занимават с каквото си желаят, че са търтеи и в случай че са умни, да си намерят пари от бизнеса. А би трябвало да се знае, че има три обикновени условия за съществуването на науката в актуалната страна - съществуването на избран брой учени от другите възрастови групи, на инфраструктура и средства. Само че хората, които взимат решения, са дотолкоз необразовани, че не знаят къде се намираме и вместо да питат, изричат мнение ", разяснява проф. Аврамов.

По думите му, в случай че това се разбере, ще има бъдеще за учените в България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР