Това съобщи министърът на вътрешните работи на Полша Йоахим Бруджински

...
Това съобщи министърът на вътрешните работи на Полша Йоахим Бруджински
Коментари Харесай

Полша строи Център за мюсюлманска култура със саудитски пари

Това заяви министърът на вътрешните работи на Полша Йоахим Бруджински посредством Туитър, оповестиха полски медии и ТАСС.

"Възложих на съответните отдели на министерството да наблюдават този въпрос ", съобщи министърът и уточни, че не му се коства належащо "отдалечените като просвета, метод на мислене, исторически и географски правоверни саудитски уахабити да поддържат полските татари, които постоянно са можели да разчитат на поддръжката на личната си Родина ".

Така министърът разяснява информацията, че в Бялисток, Североизточна Полша, ще се строи център, спонсориран от саудитския крал Салман и носещ неговото име.

Туитът на министъра е в отговор на пост на духовник Тадеуш Исакович-Залески, нравствен лидер на полските арменци, който е и деен държавник, краевед и историк. Той съобщи, че центърът се финансира от "нетолерантната Саудитска Арабия, която поддържа "опасни радикали ", и прикани премиера Матеуш Моравецки и вътрешното министерство да реагират.

За проектите за създаване на центъра заяви през декември ръководителят на Мюсюлманския набожен съюз, мюфтията Томаш Мишкевич на среща на президента Анджей Дуда с представители на полските национални малцинства.

Това е подарък за полските татари и други мюсюлмани, "които живеят в мир и естетика към този момент повече от 600 години ", сподели мюфтията и заяви, че градежът ще се финансира от Саудитска Арабия.

В Полша живеят към 5000 татари. Макар да са малобройни, те пазят своята просвета и обичаи.

Бялисток е един от главните центрове на религиозния живот на мюсюлманската общественост в Полша, там живеят към 700 татари, само че и мюсюлмани от други националности.

В града има постройка, употребена до неотдавна от мюсюлманската общественост гратис. Неотдавна тя бе изплатена от страната. Плановете се на тази база да бъде основан актуален център, който да извършва и ролята на джамия и молитвен дом.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР