Това съобщи доц. Росен Цонев - преподавател по защитени територии

...
Това съобщи доц. Росен Цонев - преподавател по защитени територии
Коментари Харесай

Природозащитници сезират ЕК за казуса ”Парк Пирин”

Това заяви доцент Росен Цонев - учител по предпазени територии в Софийския университет, в качеството му на представител на екологични организации. Преди нова година държавното управление взе решение за разширение на ски зоната в курорта, давайки опция за създаване на още един въжен превоз при съществуване на съответен план.

Според доцент Росен Цонев решението на държавното управление, което било взето под лобистки напън, и дейностите на Министерство на околната среда и водите, свързани с парка, "са в нарушаване на национално законодателство и европейски наставления ", заради което Европейска комисия би трябвало да бъде осведомена.

Доц. Цонев счита, че дейностите на българските управляващи били "в ущърб на българската природа ". Той изрази мнение, че решението на държавното управление "не опазва публичния интерес в Банско и района ".

Екологът разяснява и отношението на концесионера към спорта. От 5 години насам концесионерът можел да усили потенциала на кабинковия въжен превоз в Банско с 40 на 100, само че не е направил това.

Природозащитниците в Плевен се причисляват към Гражданския митинг в отбрана на Национален парк "Пирин " на 11 януари от 18.30 часа с протест пред община Плевен, заяви Борислав Ботев - екоактивист в града, представен от Българска телеграфна агенция. Той уточни двете съществени претенции, които ще повдигнат в четвъртък - да бъде отхвърлено решението на Министерски съвет от 28 декември м.г. за смяна проекта за ръководство на парк "Пирин ", и второто - министърът на екологията да подаде оставка.

Ботев отхвърли обвиняванията в общественото пространство, че са "платени еколози " и съобщи, че се събират за митинга непринудено хора, които имат идеята да пазят природата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР