Това съобщава хърватският ежедневник Jutarnji List, цитиран от "Фокус". Бившият

...
Това съобщава хърватският ежедневник Jutarnji List, цитиран от "Фокус". Бившият
Коментари Харесай

Три пропуска за отравянето на Праляк в Хага

Това оповестява хърватският всекидневник Jutarnji List, представен от "Фокус ".

Бившият боен водач на босненските хървати Слободан Праляк умря, откакто изпи отрова в правосъдната зала на Хагския арбитражен съд. Това стана откакто Апелативната камара на съда отхвърли да понижи 20-годишната му присъда.

Първият пропуск е изработен в ареста за задържане, където Праляк не е деликатно тестван при овакантяване на килията. Източници на изданието са уверени, че някогашният военачалник е съумял да се снабди с шишенцето отрова точно при излизането си от нея.

Вторият сериозен пропуск на службите за сигурност е слабата инспекция на входа в постройката в Хага, в която се обитава Международният арбитражен съд за някогашна Югославия.

Третият е неналичието на защита в правосъдната зала, която можеше да попречва Праляк да извади шишенцето от джоба си и да изпие отровата.

Защитникът на някогашния военачалник Анте Готовина увери, че в опита си да подсигурява сигурността, Трибуналът в Хага е наложил доста строги ограничения при влизане в правосъдната зала, което основава усложнения и на самите юристи.

Мерките за сигурност на обвинения са изключително строги в деня, в който се произнася присъдата против него. Ето за какво юристът показа откровената си изненада от събитията, като изрази убеденост, че ще бъде инициирано следствие по случая.

Лекарската помощ се забавила

Лекарската интервенция след отравянето на Слободан Праляк най-вероятно не е била задоволително бърза, без значение за каква отрова става дума.Това счита хърватският токсиколог Франьо Плавшич, представен през днешния ден от локалните вестници и Българска телеграфна агенция.

Подчертавайки, че бързината е от основно значение за спасяването на живота на отровения пациент, изключително когато не е известно каква е отровата, Плавшич прибавя, че е минало доста време откогато Праляк е изпил отровата до приемането му в болничното заведение и е било прекомерно късно за интервенцията.

Лекарят напомня, че и за най-силната отрова, поета през устата, е належащо известно време да навлезе в кръвта и да стане смъртоносна и през това време лекарите могат да оказват помощ.

Според данните Праляк е погълнал отровата в 11.30 часа, а колата на Бърза помощ е пристигнала в Хагския арбитражен съд едвам към 12.30. След това дошъл екипът за реанимация и едвам час по-късно Бърза помощ откарала пациента в болничното заведение.

Все още не е известно каква отрова е изпил Праляк, с изключение на, че е доста мощна и има догатки, че може да е цианид или арсеник, написа "Слободна Далмация ".
"Никога не съм виждала такова нещо, само че военачалник Праляк не ме изненада. Трябва да знаете, че той бе извънредно горделив човек ", разяснява за хърватския "Дневник " някогашният министър на правораздаването на Хърватия Весна Шкаре - Ожболт.

"Праляк бе човек с темперамент, който има избрани правила. Преценил е, че това ще бъде обръщение, което ще раздруса Хагския арбитражен съд ", сподели и ръководителят на Генералния общ брой Павао Милявац.

Депутатът от Мост Миро Бул съобщи, че Праляк е бил "хърватски боец, който е защитавал хърватския народ, Хърватия и Босна и Херцеговина ".

"Наистина е тежко това, което се случва на хърватите в Босна и Херцеговина, хърватската страна е упрекната в незаконно сдружаване. Никога не мога да приема, че хърватски боец и хърватската страна са взели участие в незаконно сдружаване с изключение на в битката срещу великосръбската експанзия, провокирана непосредствено от Сърбия ", сподели Бул.

Хърватският военачалник е трансферирал цялото си имущество на осиновения си наследник Никола, който е наследник от първия брак на брачната половинка му Качуша с известния хърватски стихотворец и отстъпник Горан Бабич, оповестяват още хърватските вестници.

Праляк и Бабич, и двамата отраснали в Херцеговина, били неразделни другари и останали такива и откакто отишли да следват в Загреб. Приятелството им обаче свършило, откакто Праляк "отнел " брачната половинка на Бабич Качуша. Тя довела в новия си брак сина си Никола и щерка си Наташа, които отраснали и се изучили край пастрока си Слободан.

Праляк по специалност е драматург и режисьор

Праляк е роден в Чаплина, в гимназията в Широки Брег бил съученик на тогавашния министър на защитата Гойко Шушак, бил е член на три армии, притежател на доста предприятия и недвижими парцели, които по-късно трансферирал на членовете на фамилията си, написа хърватският "Вечерни лист ".

Слободан Праляк се отличава от профила на другите наказани в Хага военни командири. Завършил е три факултета в Загреб - Електротехническия, Философския - където е приключил философия и социология, и Академията за спектакъл, филми и телевизия , оповестяват "Вечерни лист " и "Ютарни лист ". Работил е като сценичен режисьор, снимал е ефирен сериал, документалния филм "Смъртта на кучето ", кино лентата "Завръщането на Катарина Козул ".

Издал е 18 книги с документи от Отечествената война /през 90-те години/ и с разбори на войната в Босна и Херцеговина.

"Вечерни лист " написа, че на Праляк се приписва отговорността за разрушаването на Стария мост в Мостар, въпреки ден по-рано да е бил заменен от поста пълководец на Хърватския съвет за защита (въоръжените сили на босненските хървати - бел. ред.).
Праляк твърдеше, че мостът е опустошен с активирането на експлозиви, сложени на левия бряг на река Неретва, където се намираше Армията на Босна и Херцеговина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР