Това са само допълнителните разходи по мисията АртемидаИзграждането на лунна

...
Това са само допълнителните разходи по мисията АртемидаИзграждането на лунна
Коментари Харесай

Пращането на хора на Луната ще струва поне $30 млрд.

Това са единствено спомагателните разноски по задачата Артемида

Изграждането на лунна база ще коства десетки милиарди долари (илюстрация: НАСА)

За осъществяване на програмата „ Артемида ” и основаване на условия за непрекъснато човешко наличие на Луната ще са нужни почти 20-30 милиарда $. Това не е бюджетът на НАСА, а единствено спомагателни разноски за идващите пет години от програмата, заяви в скорошно изявление ръководителят на американската галактическа организация НАСА Джим Брайденщайн, представен от РИА Новости.

Първите информации, че НАСА има намерение да построи орбитална станция наоколо до земния сателит, се появиха през 2016 година През есента на 2017 година представители на организацията публично потвърдиха тези планове и подписаха меморандум за съдействие с Роскосмос. Като част от постигнатите съглашения, Русия трябваше да построи шлюзов модул за бъдещата орбитална станция. По-късно към самодейността се причисли и Канада.

През пролетта на 2019 година проектите на НАСА и държавното управление на Съединени американски щати се трансформираха, след което лунната стратегия „ Артемида ” беше разграничена на два съставния елемент. Според новите проекти, НАСА няма да строи напълно лунната станция, а ще сътвори единствено един от нейните модули, който ще играе ролята на самобитен пункт за прехвърляне преди астронавните да кацнат на лунната повърхнина.

Освен това построяването на този модул ще се прави от частната компания Maxar, която към този момент е взела участие в осъществяването на редица галактически планове. Всички други модули на орбиталната станция ще бъдат създадени и основани след първото кацане на астронавтите на повърхността на Луната.
още по тематиката
Вторият стадий от осъществяването на програмата „ Артемида ” допуска доста разширение на лунната станция, което ще разреши тя да се трансформира в самобитен изпитателен полигон за подготовка за полет до Марс.

Досега Джим Брайденщайн отхвърляше даже да спомене приблизителната стойност на осъществяването на лунната стратегия, заявявайки, че доста точки от нея към момента би трябвало да бъдат създадени и съгласувани. Размерът на оповестеното финансиране надвишава разликата сред сегашния бюджет на НАСА и настояването, изпратено до Конгреса на Съединени американски щати като част от проектобюджета за 2020 година

Това може да значи, че НАСА ще би трябвало да разшири поръчките си в бъдеще. По-рано представители на организацията обявиха, че при положение на несполучливи договаряния за разширение на бюджета, НАСА ще би трябвало да понижи финансирането за някои други планове. Брайденщайн обаче е уверен, че осъществяването на лунната стратегия няма да засегне други планове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР