Това са очаквани резултати за двамата кандидати, големият въпрос е

...
Това са очаквани резултати за двамата кандидати, големият въпрос е
Коментари Харесай

Любчо Нешков: Северна Македония за първи път ще има безспорен президент

Това са предстоящи резултати за двамата претенденти, огромният въпрос е за втория тур на президентските избори в Северна Македония, разяснява в предаването „ Тази сутрин” Любчо Нешков.

„ Големият въпрос е на втория тур, тъй като не е ясно дали ще бъде реализиран нужният ценз от 40%, с цел да бъде определен президент”, уточни Нешков.
Пендаровски и Давкова на балотаж за президент на Северна Македония И двамата претенденти оповестиха победа късно нощес
По думите му това е проблем, пред който страната към този момент беше изправена при референдума. Според всички специалисти, в това число и на Световната банка, в Северна Македония има 800 000 души разлика в изборните описи. Тези хора действително не живеят в страната, изясни още Нешков.

Това бяха първите географски, а не политически избори, тъй като главната тематика не бяха политиките, за които дава отговор президента, а Преспанският контракт, означи още Нешков.

Според него изводите от това са няколко. По думите му първият е това, че страната е потвърдила, че има потенциал да провежда демократични и свободни избори. Независимо кой ще бъде определен, за първи път страната ще има неоспорим президент, сподели още той.

Според Нешков вторият извод е обвързван с известно отчаяние от ръководещите, изключително в стопанската система и поради неналичието на промени в сигурността.

Според Любчо Нешков тези избори са и лебедовата ария на албанския шовинизъм. „ Този модел на албанските етнически партии се разпада, дребната разлика сред Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова се дължи на тихия протест на партията на Али Ахмети. Но с този протест идва и неговият край като политически фактор към този момент 30 години”, означи Нешков.

Той уточни още, че по време на акцията България се загатва като позитивен образец и от двамата претенденти. „ Не би трябвало да пропущаме шанса си за въздействие в региона”, безапелационен беше Нешков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР