Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със

...
Това са два различни идентичностни кода, два различни народа със
Коментари Харесай

Стево Пендаровски: От македонец не можеш да направиш българин

Това са два разнообразни идентичностни кода, два разнообразни народа със своя характерна етногенеза, сподели президентът на РСМ

От македонец не можеш да направиш българин. Не може с контракт да бъде заменено националното съзнание на цялостен един народ. Това сподели президентът на Република Северна МакедонияСтево Пендаровски в днешното си годишно послание към Народното събрание, представен от Българска телеграфна агенция.

Няма подобен образец в историята, в който националното съзнание на цяла нация да бъде променено с контракт, сподели още президентът на югозападната ни съседка.

За нуждата от кристално ясна правна и политическа процедура за смяна на конституцията на РСМ приказва Стево Пендаровски в годишното си послание към Собранието в Скопие.

По думите му смяната в главния закон би трябвало да бъде направена без напън или срещу нечия воля, а народните представители би трябвало да имат поради, че " самото наличие на съответното предложение, включването на българи и елементи от други нации в Конституцията, по никакъв метод не унищожава македонската еднаквост ".

" Френското предложение (за преговорна рамка), поради което бяхме невиждано разграничени, провокира доста полемики, само че всички те директно или индиректно бяха свързани със страха от опасност за идентичността на македонците и македонския език. Позовавайки се на тезата, че " единствено като българи можем да влезем в Европейския съюз ", желая да подчертая, че няма безусловно никакъв метод да превърнем един македонец в българин. Това са два разнообразни идентичностни кода, два разнообразни народа със своя характерна етногенеза. Няма подобен образец в историята, когато със съглашение се трансформира националното възприятие на цялостен народ ”, сподели Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

" И след пет месеца съм надълбоко уверен, че позицията, която показах, че решението да се одобри модифицираното френско предложение не е нито исторически успех, нито исторически неуспех и може да издържи през днешния ден на аргументирана рецензия. В същото време отхвърлям да допускам, че политическата цел или приоритет на президента на Франция или да вземем за пример на немския канцлер е да обезличи македонския народ, с цел да ни вкара в Европа като българи ”, акцентира Пендаровски.

Според президента на РСМ задължението за смяна на конституцията не е обвързвано с откриването на български клубове в страната, само че остава усещането, че това е въпрос на проведена активност, която не способства за построяването на доверие сред Скопие и София.

" При напрежението, подбудено от откриването на тези клубове, за жалост другата страна избра конфронтационен вместо кооперативен метод, което е изцяло в синхрон с обществената изразителност на българските историци в смесената комисия, които упорстват, че историята господства в целия двустранен дневен ред, а освен един от неговите сегменти ", сподели Пендаровски.

Според него е реалност, че " няма редовно нарушение на правата на българското малцинство, не би трябвало да се лимитира опцията им да откриват клубове, където желаят и колкото желаят, само че при прецизно съблюдаване на македонските закони, които са съвместими с европейските ”.

По отношение на тезата на опозицията, че би трябвало да има гаранции, че смяната в конституцията на Северна Македония ще е последното искане към страната в преговорния развой, Пендаровски уточни като образец това, че България и Румъния още веднъж не получиха зелена светлина за Шенген. " Щом две членки на Европейски Съюз бяха блокирани да влязат в един от най-важните планове на единното европейско пространство, несъмнено, че никой не може да даде гаранции на страна претендент, която преди малко е почнала договаряния ”, аргументира се Пендаровски.

Според него държавното управление на Северна Македония би трябвало да постави старания по време на договарянията в екипите да бъдат включени специалисти, препоръчани както от гражданските организации, по този начин и от опозицията, тъй като договарянията ще надвишават мандата на едно държавно управление и ще продължат по-дълго, в случай че не бъде впрегнат целият капацитет на страната.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР