Това са дървени укрепени жилища, които в праисторическо време са

...
Това са дървени укрепени жилища, които в праисторическо време са
Коментари Харесай

Краног - тайнствените изкуствени острови, строени преди повече от 5000 години

Това са дървени укрепени жилища, които в праисторическо време са строени из Шотландия и Ирландия на изкуствено основани острови измежду езера и блата. Тези странни структури са издигнати от дълго време от праисторически ръце, в хладните води на реки, езера и морски заливи.

Точно по кое време и за какъв брой време са били завършени тези изкуствени острови и укрепления в никакъв случай не е било изцяло ясно. Традиционно археолозите правят оценка, че шотландските краног се появяват не по-рано от желязната ера, като първите са били издигнати към 800 г.пр.н.е.

Но през последните години се появиха доказателства, че тези инженерни структури биха могли да бъдат доста по-древни и едно ново изследване удостоверява, че обединенията са в действителност хиляди години по-стари, в сравнение с се е считало до момента, написа Antiquity, представен от megavselena.bg.

Чрез потребление на радиовъглеродно датиране на четири обекта, ситуирани във Външните Хебриди (Западните острови на Шотландия), са открити антични краног, издигнати сред 3640 – 3360 година прочие Хр. Това значи, че ранните хора са изграждали тези великански изкуствени острови преди към 5,500 години, даже преди строителството на Стоунхендж.

„ Тези изкуствени укрепления краног съставляват монументално изпитание, направено преди хиляди години, с цел да се построят мини-острови, като се натрупват доста тонове скали в леглото на езерото “, споделя археологът Фрейзър Щърт от Университета в Саутхемптън.

Това не е първият път, когато археолозите се питат дали тези краног могат да имат неолитен генезис. Разкопки през 80-те години на предишния век допускат, че обектите са били датирани с възраст хиляди години, само че в продължение на десетилетия не бяха открити други относително антични екземпляри, които да потвърдят античния генезис на тези обекти.



Нещата се трансформират през 2012 година, когато някогашният водолаз на Кралския флот Крис Мъри, който е гражданин на шотландския остров Луис, се заинтригува от кранога във водите на Лох Арниш.

Гмуркайки се край останките на изкуствения остров, той направил изцяло ненадейно изобретение: скрита под повърхността на езерото към острова сбирка от удивително добре непокътнати сандъци от ранния неолит, които лежали на дъното на езерото.

Изследователите са разкрили общо над 200 неолитни керамични съда, изхвърлени от пет изкуствени острова и укрепления – доказателство за обширна и тайнствена просвета, за която не сме знаели доста до момента.

„ Проучването и разкопките на тези обекти демонстрират за първи път, че краног укрепленията са необятно публикувана процедура в неолита и че те може да са били специфични места, както се вижда от материалната просвета намирана в заобикалящата вода “, оповестяват откривателите.
„ Тези констатации оспорват актуалните концепции за създаване на изкуствените острови, като в същото време допускат, че други „ не датирани “ до момента укрепления в Шотландия и Ирландия могат евентуално да имат неолитен генезис. “

Проучванията на място, които обгръщат примес от подводно и въздушно наблюдаване, както и разкопки и радиовъглероден разбор, разкриват ясни доказателства, че краног са направени от античните хора. Древните строители са основали структурите, като натрупват камъни, с цел да създадат изкуствени острови.



На едно от местата Лох Боргастейл (Loch Bhorgastail), антични дървени трупи също са били открити към краищата на изкуствения остров, за които се счита, че са сложени, с цел да се усили стабилността на скалната конструкция.

Понякога каменна пътека води до и от острова; на други места, наподобява, че няма диря от нещо такова, което допуска, че може да се получи достъп до острова с лодка или може би по дървен мост.

Макар на някои от обектите да не са останали никакви доказателства за потреблението на дървен материал, археолозите имат вяра, че изкуствените острови и жилища са имали дървени структури.

„ Количествата материали, които в този момент са разпознати на няколко места, и ситуацията на тези керамични съдове във връзка с островчетата, допускат, че те са били предумишлено хвърляни във водата “, пишат откривателите.

„ Много съдове са имали обилни наслоявания от сажди на външните си повърхности, а някои са имали вътрешни овъглени остатъци; ясно е, че са били употребявани преди да Бъдат изхвърлени. “

Като се има поради размерът работа, която би трябвало да е била осъществена по основаването на тези великански структури – проектирани с камъни, тежащи до 250 кг всеки, излиза наяве, че те би трябвало да са имали някакво неповторимо значение за праисторическата общественост, която в миналото е обитавала тези мистериозни пространства.

„ Те са претендирали голяма инвестиция на работна мощ за построяването им и евентуално остават значими места за дълго време “, изясняват откривателите.

„ Тези островчета биха могли да се възприемат и като специфични места, а водната им конюнктура основава „ обособяване “ от всекидневието. Практиките, които се организират в тях, наподобява са доста разнообразни от „ естествения “ живот “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР