Това решиха единодушно депутатите с промени в Търговския закон на

...
Това решиха единодушно депутатите с промени в Търговския закон на
Коментари Харесай

​Край на порочната практика фирми със задължения да се прехвърлят на клошари

Това взеха решение единомислещо депутатите с промени в Търговския закон на първо четене, препоръчани от Българска социалистическа партия. Инициативата беше подета и от омбудсмана Мая Манолова. През април тя дружно с КНСБ внесоха в Народното събрание законопроект в отбрана на правата на служащите. В серия следствия Българска национална телевизия разкри голям брой практики на неточни работодатели, оставили служащите си без заплати. Мина Петрова работи по тематиката.

С признатите през днешния ден ремонти се вкарва възбрана за продажба на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на служащите си. А също по този начин има предложение служащите да могат да стартират произвеждане по неплатежоспособност, когато работодателите им са в несъстоятелност, даже и когато не са им платени 2 заплати.

Освен че ще бъде комплициран завършек на неточните ходове с продажбата на клошари на банкрутирали компании, се вкарва още една смяна - не разрешава се продажбата на предприятия и дружествени дялове без работодателите да са изплатили всичко дължимо на служащите си.
Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ: Подобно предложение съществува в другия законопроект и се надявам, че и най-вероятно това ще бъде осъществено, двата законопроекта ще бъдат обединени в едно цяло и по тях към този момент ще се търси едно дефинитивно решение.
Има и предложение служащите да могат сами да стартират произвеждане по неплатежоспособност, когато работодателите им са в несъстоятелност. Това ще им отвори вратата към Фонда за гарантиране на вземанията. Стойността му е 250 млн. лева, от които за 2016 година бяха изплатени единствено 2 млн. на 1 % от ощетените от своите работодатели служащи.
Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ: В момента обстановката е такава, че без да е намерено произвеждане по неплатежоспособност, Фондът не може да изплаща.
На 11 март в " По света и у нас " беше излъчен първият от серия репортажи, разкриващи тежките условия на труд в шивашката индустрия. В един от тях представихме историята на шест шивачки, които осем години са чакали да получат заплатите си.
Ние намерихме цеха заключен, с катанец, и ни споделиха че вътре няма просто нищо.Ние също имаме фамилии, имаме деца, само че това време няма да не помни, имах студентка, в никакъв случай.Много сме жалки, когато няма кой да ни помогне.
Предприетите законови промени са стъпка към предотвратяването на такива случаи,затова е значимо те да бъдат признати.
 След следствие на Българска национална телевизия: Шивачките към този момент не са сами в своята борба След следствие на Българска национална телевизия: Шивачките към този момент не са сами в своята борба
Българската национална телевизия стартира акция през март в отбрана на правата на служащите. В поредност от следствия ви показахме фрапантни нару...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР