Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени

...
Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени
Коментари Харесай

Отпадат ограниченията за прием на деца в специализираната педиатрична болница

Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Председателят му Жени Начева заяви, че при нужда управлението на болничното заведение ще може да желае и повишение на избраните от Здравната каса месечни предели за лекуване на деца.


От няколко месеца, в случай че леглата в обещано поделение са заети, а в прилежащото има свободно място, болничното заведение не може да одобри пациент, тъй като касата няма да поеме лекуването му. Педиатричната болница била изключение от това предписание.
Жени Начева - ръководител на Народно събрание на НЗОК: Ограничението, което съществувало съгласно тях за кревати и предел на кревати по клиники и отделения, не важи за педиатричните звена и отделения.
От педиатрията обаче настояват друго.

доктор Мила Байчева - СБАЛДБ " Проф. Иван Митев ": На процедура тези ограничавания са важали.
И с цел да не връщат пациенти, до момента ги лекували за сметка на болничното заведение и заплатите си.

Както тъкмо решихте през днешния ден за педиатрията?
Жени Начева - заместник-министър на опазването на здравето: Няма да се управлява броят на леглата по клиники и отделения и всяко дете, признато в педиатрията, може да се лекува от екипа на педиатричната болница. Независимо в коя клиника, кое поделение, работи съответният експерт.д-р Мила Байчева - СБАЛДБ " Проф. Иван Митев ": Ако това е по този начин, това значи, че сме чути в нашите претенции, само че за жалост е единствено едно от тях.
Педиатрите желаят да няма и месечни предели за лекуване на деца.

Жени Начева - заместник-министър на опазването на здравето: Ако те имат проблем с дефицит на средства, а имат пациенти, които да лекуват, никой няма да откаже лекуване на деца, несъмнено.
50 милиона от запаса на Здравната каса ще се употребяват за нарастване на цените на част от клиничните пътеки през второто полугодие. Сред тях са и педиатричните.

От детската болница обаче няма да анулират планувания за петък митинг.
доктор Мила Байчева - СБАЛДБ " Проф. Иван Митев ": Ние не виждаме досега воля за смяна. И предпочитание да се разискват настояванията за статут, по-високо възнаграждение и по-дори финансови параметри за детско опазване на здравето.
Заради казуса с изчезналия изотоп за високотехнологична диагностика на онкоболни, Надзорният съвет на Здравната каса реши, че ограничавания за различни проучвания на пациентите няма да има. Очаква се до три месеца доставките на изотопa да бъдат възобновени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР