Това раздаване на пари всяка седмица заради различни протести от

...
Това раздаване на пари всяка седмица заради различни протести от
Коментари Харесай

Парите ли са основният проблем в здравеопазването

„ Това разпределяне на пари всяка седмица поради разнообразни митинги от страна на държавното управление е най-грешният вероятен метод “. Това съобщи пред БНР някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева по отношение на напрежението и митингите в здравния бранш.
     
„ Ако в този момент този проблем (протестите и на сестрите, и на педиатрите) бъде решен или заглъхнал предизборно, тази вълна ще залее всички следизборно “, предизвести тя в изявление за предаването „ Неделя 150 “. Според нея точно в този момент е моментът да се стартира с дребни стъпки да се основават разпоредбите, по които ще се финансира и ще работи здравната система.

„ Медицинските сестри стачкуваха основателно за правото си на умерено практикуване на специалността си, на почитание и на почтено възнаграждение. Проблемът не е от в този момент, само че с времето се задълбочава по разнообразни аргументи, една от които е сериозната разлика в заплащането в другите лечебни заведения съгласно тяхната благосъстоятелност – общински, държавни и частни, и неналичието на правила, по които това възнаграждение да се осъществя. Никъде не е регламентирано заплащането нито на лекарите, нито на сестрите – въпрос на преценка на ръководещите на лечебните заведения какви заплати ще получат тези хора “, изясни доктор Андреева.  

Адвокатът по здравно право Христина Николова от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето акцентира, че пациентите са на страната на медицинските сестри, тъй като те действително виждат проблемите им. Според нея е доста неприятно насочването на митингите им единствено към финансирането на труда им:

„ Основните проблеми идват от това, че няма контролиране на тяхната активност. Те си харесват работата и не желаят да вървят да работят в чужбина. Условията на труд никога не включват единствено и само възнагражденията. Трябва да има морално, прочувствено и всякакво задоволство, с цел да може един човек да се усеща добре на работното си място “.

Николова прикани пациентските организации да поддържат митингите на медицинските сестри. Тя даде образец с митингите на служителите на реда и на майките на деца с увреждания: „ Излизат еднолично тези, които са директно наранени, само че няма поддръжката от другите, като в действителност всички сме наранени – както от проблемите на служителите на реда, по този начин и от проблемите на децата с увреждания, по този начин и в този момент от проблемите на сестрите. Няма национално единение – това ме тормози “.

Д-р Иван Кокалов от КНСБ, член на Надзорния съвет на Здравната каса, счита, че митингът има аргумент поради ниското възнаграждение, само че не поддържа настояванията за две минимални работни заплати:

„ Няма по какъв начин на този стадий да стане заради метода, по който се финансира здравната система “.

Той не се съгласи с изказванията, че няма правила в системата:

„ Има правила. От години наред има подписан групов трудов контракт, в който са визирани началните заплати. Там за университетските лечебни заведения е 950 лева, а най-ниската е 900 лева Няма по какъв начин да се уеднаквят заплатите, тъй като натовареността и отговорността е друга на другите степени в здравната система “.

Д-р Кокалов акцентира, че в никакъв случай до момента подписаните в КТД начални заплати не са достигнати от избрана категория лечебни заведения. Това са отдалечени и дребни общински лечебни заведения, сподели той и изясни, че методът, по който те се финансират, не дава опция те да доближат тези равнища. По думите му точно от там идва негодуванието и завъртането на „ порочния кръг “.

Има правила за систематизиране на работната заплата, само че те се създават в лечебното заведение, означи още доктор Иван Кокалов. По думите му там, където няма синдикати, тези правила се създават от шефа.

Затова сега се разискват правила за формиране на работната заплата в държавните и общински заведения:

„ След като изслушахме БЛС за опцията да се покачат цените на белодробните и педиатричните пътеки, казахме, че това има аргумент да се случи, само че би трябвало да върви дружно с приемането на тази разпоредба, тъй като в случай че я няма, те отново няма да стигнат до тези, които стачкуват и са недоволни от своя статус. Така че сме пред две дребни стъпки в вярната посока, само че ще има и значителен звук, тъй като тези, които са взимали няколко пъти над своята съществена заплата /бел.ред. през ДМС/, няма да се откажат. Тези пари би трябвало да бъдат преразпределени в главните заплати. Следващата стъпка – би трябвало да има правила за потребление на този стеснен публичен запас, каквито са парите от НЗОК “. 

Д-р Таня Андреева разкритикува това, че за последните 5 години няма придвижване по плана за Спешната помощ: „ Ако тръгнем да затваряме лечебни заведения, би трябвало да имаме доста сериозна система на Спешна помощ. Закриването на лечебни заведения не е елементарен развой. Когато някой седне да реорганизира една система, той би трябвало да огледа през доста призми, преди да вземе решение. … НЗОК би трябвало да направи разбор дружно с министъра на опазването на здравето за това какво може да си разреши да заплаща. Всичко това би трябвало да бъде доста съществено оценено “.

Според нея решението дали лечебните заведения да са търговски сдружения или не няма да реши казуса на системата. 

Христина Николова добави, че този въпрос измества главните. Трябва да има съответни критерии за финансиране на здравната грижа, счита тя и съобщи, че не вижда проблем лечебните заведения да са търговски сдружения. Д-р Иван Кокалов не се съгласи с това мнение. " Аз ще бъда срещу този модел, който се обляга на частните фондове и опазване на здравето. Абсурдно е да обслужваме още една администрация. Второ - никога няма да стане по-евтино. Тези фондове ще подписват контракт със същите лечебни заведения, с които и Касата в този момент подписва. Ако желаеме да има конкуренция, би трябвало да създадем и Касата частен фонд, с цел да може и тя да печели. Трябва да създадем разбор - приходи, инфраструктура, демограция, експерти, възнаграждение, и тогава да тръгнем малко по малко да вършим промяна ", разяснява той. 

Д-р Кокалов бе безапелационен, че би трябвало да се спре заплащането на численост и да се стартира да се заплаща за качество в опазването на здравето. По думите му над 40-50% от лекуваните пациенти в София не са софийски поданици, а парите за лекуването на тези хора не идват в софийската каса. 

От Министерството на здравеопазването отхвърлиха присъединяване в диалога. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР