Това прилича на сценарий за психотрилър, но за съжаление е

...
Това прилича на сценарий за психотрилър, но за съжаление е
Коментари Харесай

Зловещ експеримент: Педофили са ставали приемни бащи в Берлин

Това наподобява на сюжет за психотрилър, само че за жалост е тъжна реалност: дълги години немският професор Хелмут Кентлер е ръководел един злокобен опит. Със съдействието на разнообразни служби в Берлин педофили са ставали приемни татковци на деца и младежи, които са били изоставени от родителите си. Проектът стартира в края на 1960-те години и продължава повече от три десетилетия. Познат е под името " опитът Кентлер ", пишат от " Дойче веле ".

" Педофилите са изключително подобаващи за приемни татковци "

Проф. Хелмут Кентлер към този момент не е измежду живите. Той умира през 2008 година Бил е уверен, че " половите контакти сред деца и възрастни не са нездравословни ", както и че педофилите са изключително подобаващи за приемни татковци.
Дълги години никой не поставял под подозрение " опита Кентлер ". На пръв взор всичко изглеждало добре: децата към този момент не били на улицата и не трябвало да живеят в профилирани домове. Затова пък педофилите към този момент можели да им протягат ръка вкъщи.

Разплитането на абсурда стартира преди няколко години: когато част от жертвите нарушават мълчанието си. След като е изровена архивна документи, Берлинският сенат разпорежда на университета в Хилдесхайм да изследва подробно случая. Неговият финален отчет хвърля тежки обвинявания: там се приказва за " неуспех на службите за подкрепяне на децата и младежите ", както и за съществуването на толерирана, подкрепяна и легитимирана от страната педофилска мрежа.
Поименно в отчета се посочват следните институции: Педагогическият център в Берлин, Институтът " Макс Планк " за проучване на образованието, Свободният университет Берлин и Педагогическият семинар в Гьотинген. Освен това е открито съдействие по плана сред Педагогическия център в Берлин, където е работел Кентлер, и едно профилирано педагогическо учебно заведение, така наречен Оденвалдшуле в провинция Хесен, което през 2015 година беше закрито след голям скандал със полови издевателства над възпитаници.

Деца и младежи са били давани на регистрирани педофили от края на 1960-те чак до 2003 година Според показания в този момент финален отчет, чиновници в виновните институции са били част от тази мрежа.

Ще има ли обезщетение за жертвите?

През шейсетте и седемдесетте години на предишния век Хелмут Кентлер (1928-2008) е бил началник на отдел в Педагогическия център в Берлин, а по-късно е работел като професор по обществена педагогика към Техническия университет в Хановер.
Първият отчет за " опита Кентлер " беше показан още през 2016 година от Института за демократични проучвания в Гьотинген. В заключенията си създателите тогава упрекнаха чиновниците, отговарящи за образованието в берлинския Сенат, в липса на воля за подпомагане в следствието. И сегашният отчет съдържа рекомендация за продължение на разплитането на абсурда.

Що се отнася до жертвите, двама от засегнатите желаеха обезщетение от управляващите в берлинския регион Темпелхоф-Шьонеберг. Юридически въпросът е с изтекла отминалост. Миналия март говорителка на Сената в Берлин разгласи, че се работи за " постигането на решение, което да е в полза на всички наранени ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР