Това предвижда проекторешение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

...
Това предвижда проекторешение на Комисията за енергийно и водно регулиране.
Коментари Харесай

От 1 януари водата поскъпва почти в цялата страна

Това планува проекторешение на Комисията за енергийно и водно контролиране. Най-голямо е бъдещото нарастване на цената във Видин - съвсем 22%. В два града регулаторът въпреки всичко задържа цените, тъй като те биха надминали обществено търпимата за страната стойност.

Два са факторите за нарастването на цените на водата - инфлацията и бизнес проектите на сдруженията, съгласно които те би трябвало да влагат повече пари в инфраструктура, тъй че да подсигуряват качествена доставка на клиентите си.

Според плановете на КЕВР в София водата ще нарастне с 23 стотинки до 2,59 лв. за кубик. Това е нарастване от съвсем 10 на 100, толкоз нараства водата и в Бургас . В Пловдив покачването е съвсем алегорично на този декор - под 1%. Абсолютен рекордьор в нарастването на цените е Видин с близо 22%.

Градовете с най-скъпа вода в страната са Добрич, Враца и Варна - над 3 лв. за кубик. От Комисията за енергийно и водно контролиране даже се е наложило да създадат преизчисление на първичните бизнес проекти на две водни сдружения - в Монтана и във Враца, тъй като се е оказало, че първичните планове надвишават обществено търпимата за района цена.
 © Българска национална телевизия
Най-висока обществено търпима цена има в София - над 7 лв. за кубик, а най-бедните хора съгласно изчисленията на КЕВР живеят в Сливен, където обществено търпимата цена на водата е малко над 3 лв..

Според признатите бизнес проекти на водните сдружения - плануваното новогодишно нарастване не е последното и от началото на 2020 година водата още веднъж ще нарастне.

Затова и от регулатора за следващ път оферират да бъде помислено за водни помощи за най-бедните, сходно на енергийните. Окончателно решение за новото нарастване КЕВР ще вземе до края на месеца след публично разискване.
 "Булгаргаз " изиска ново нарастване на газа
Не се чака шоково повишаване на артикули и услуги поради поисканото през днешния ден от "Булгаргаз " повишаване на синьото гориво с над 3,5% и поради скока на тока...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР