Това предвижда проект за промени в здравеопазването Ограничения в лечението на

...
Това предвижда проект за промени в здравеопазването
Ограничения в лечението на
Коментари Харесай

Хронично болните може да плащат сами повечето лекарства


Това планува план за промени в опазването на здравето
Ограничения в лекуването на хронично заболели пациенти. Това планува план за промени в опазването на здравето. Според лекари, в случай че предложенията станат факт, пациентите или ще заплащат за лекуването си, или ще се откажат от него.
Проектопромените са в три направления: медикаменти, методът, по който се изписват, и профилактични прегледи. Лекарският съюз е изрично срещу противоречивите оферти и трансферира отговорността към Здравната каса.
Ако предложенията се одобряват, пациентите, които получават доста и разнообразни медикаменти, ще би трябвало да вървят по няколко пъти до персоналния си доктор за другите предписания. Това може да значи и няколко заплащания на потребителски такси.
„ За пациента значи, че, в случай че има медикаменти, които са за 25, 30 и за 40 дни да вземем за пример, той би трябвало да идва три пъти в месеца за предписания. Или другият вид е пациентът да си купува това, което не му доближава до изписването на идващото лекарство с пари ", съобщи общопрактикуващия доктор доктор Виктория Чобанова. Това ще засегне пациенти като Антоанета Попова. „ Всякакви артрози, които се сетите, с дископатия и дискова херния, с диабет, глаукома и към този момент не си припомням какво друго имаше ", споделя пациентката.
Други противоречиви оферти засягат самите медикаменти, които хронично болните получават по здравна каса. В текстовете се поставят ограничавания. Доктор Чобанова е безапелационна, че това е проблем за съвсем всички диабетици, както и за пациентите с тежка хипертония.
„ Примерно, едно заболяване като хипертония, където ние имаме доста постоянно лекарства, които съдържат дейна съставна част, плюс диоретик. Това се води смесен препарат. Диоретикът усилва силата на действието и продължителността на действието. На процедура до момента тази закрепена композиция се водеше един медикамент. С тези текстове тази закрепена композиция към този момент се брои за два медикамента, тъй като има две съставки в него. И когато аз изпиша една такава закрепена композиция, аз нямам повече лечебни благоприятни условия по тези правила да назнача медикамент от трета група ", изясни доктор Чобанова.
Не на последно място в препоръчаните текстове написа категорично, че здравната каса няма да заплаща за профилактичен обзор, който е изработен, когато пациентът е пристигнал с недоволство за остро заболяване.
„ Когато примерно се получи една ниска кръстна болежка, някой нагледно казано си секне кръста и посети моя кабинет, аз не мога да му проведа профилактичен обзор. Ами в случай че в него зрее един карционом, на който би трябвало да пусна съответния туморен маркер? Кога отново да го диря въпросния пациент, с цел да го помоля, да пристигна, с цел да му се направи профилактичния обзор ", пита се ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР