Това предвижда новата Наредба за условията и реда за присъединяване

...
Това предвижда новата Наредба за условията и реда за присъединяване
Коментари Харесай

Плащаме вода по по-справедлив начин


Това планува новата Наредба за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи, която е оповестена за публично разискване. Тя беше направена от междуведомствена работна група. В състава й са включени представители на разнообразни ангажирани по тематиката ведомства, на институцията Омбудсман, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, ВиК операторите, Комисията за отбрана на потребителите, както и представители на неправителствени организации.

ВиК операторите дават отговор за поддръжката на обществена инфраструктура и въз основата на разноските, които вършат за това, се дефинира цената на услугата на цялата територия, която обслужват. Поддръжката на ВиК системите вътре в постройките и парцелите, в това число в режим на етажна благосъстоятелност, е отговорност на притежателите. Новата Наредба дефинира доста по-ясно границите сред двете, за отбягване на неясноти.

" Няма по какъв начин да не се регистрира цялото количество вода, което постъпва в постройката. Всички притежатели имат идентични задължения към поддържането на общите елементи, в това число на ВиК системата. Няма логичност тези, които заплащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разноските за поддържане на чистотата в общите елементи на постройките, поливане на градинките пред блоковете и други “, разяснява зам.-регионалният министър Малина Крумова. Тя обаче акцентира, че разпределението по равно е единствено при изискване, че всички консуматори са изрядни – обезпечили са достъп за действителен доклад през последните 12 месеца и водомерите им са механически изправни и в метрологична валидност. В противоположен случай разликата сред общия водомер и показанията на измервателните уреди в жилищата, ще се разпределя единствено сред тези, които нямат  самостоятелни водомери или не са обезпечили достъп за отчитането им.

Зам.-министър Малина Крумова добави, че когато потребителите са изрядни, етажната благосъстоятелност може да вземе решение за различен метод на систематизиране на разход " общо ползване “.

Предвиждат се строги ограничения при обири на вода. При определяне на нелегално присъединение към общите мрежи и уреди, съответните отклонения ще се прекъсват. В случай, че те се употребяват от консуматор, който има открита партида към оператора, откраднатото количество ще бъде несъмнено съгласно пропускателната дарба на тръбата при непрестанно приключване на водата със скорост 1 метър в секунда за интервал от 1 година. Така ще се дефинира и количеството на изразходваната вода и при нарушение на пломбите или увреждане на общия водомер.

Според наредбата датата и часът на отчитане на общия водомер и на самостоятелните водомери би трябвало да се афишират от оператора в период не по-кратък от три работни дни преди деня на отчитането: посредством документално известие, сложено на уместно място в постройката, и посредством издание на електронната страница на оператора. Ако потребителят отсъства, може да уточни друга дата за посещаване, само че това се заплаща по цени на оператора. Важно е също да се знае, че при водомери с отдалечено отчитане, би трябвало да се прави физическа инспекция и доклад минимум един път на 12 месеца. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.

Проектът на новата Наредба за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи е пусната за публично разискване.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР