Това предупреждават турски учени, цитирани от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

...
Това предупреждават турски учени, цитирани от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Коментари Харесай

Трус с магнитуд над 7 може да удари Истанбул

Това предизвестяват турски учени, представени от частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Обезпокоителната прогноза бе направена при представянето на план, направен взаимно от сеизмологичената обсерватория Кандилли и Института за проучване на земетресенията в Истанбул и японски учени.

Проектът има за цел да способства за понижаване на вредите от предстоящото земетресение в региона на Мраморно море и последствията от вероятно цунами при мощен земен трус.

Проф. Халюк Йозенер, шеф на Института за проучване на земетресенията, съобщи, че е "сигурно ", че в региона ще има трус от над 7 степен по Рихтер. Ученият добави, че въпреки в този момент нещата да стоят по-различно в сравнение с по времето на разрушителното земетресение на 17 август 1999 година, "все още има какво да се направи ", с цел да се понижат евентуалните вреди.

Йозенер посочи, че част от плана е ориентирана към подготвителни стратегии за реагиране при бедствия. "Трябва да се научим да живеем с тази просвета. Понякога забравяме за земетресението, само че този предстоящ земен трус може да стане всеки миг ", сподели ученият, представен от Българска телеграфна агенция.

Едно мощно земетресение от над 7 степен ще бъде последвано и от приливна вълна, евентуално след към седем минути, плануват още учените.

Цунамито, което ще се образува в Мраморно море, няма да е като тези в Далечния изток, а въздействието му ще е по-слабо от това на самото земетресение, съобщи координаторът на плана доктор Доган Калафат. Той посочи, че предизвестията за цунами след трусове се споделят и със прилежащите страни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР