Това показват данните от . Първата част е била посветена

...
Това показват данните от . Първата част е била посветена
Коментари Харесай

Изследване: Костадинов и Карбовски – ключови разпространители на руска пропаганда у нас

Това демонстрират данните от.

Първата част е била отдадена на посланията от 2013 година до началото на войната в Украйна през февруари, втората е била фокусирана върху пропагандните модели в българската гласност. Третата част включва постове във Facebook.

Създадена е била база данни, която съдържа над 4500 изявления на медии в обществената мрежа. Следващият отчет ще бъде отдаден на групите във Facebook.

След Карбовски и Костадинов се подрежда „ Посольство России в Болгарии “.

От Фондацията за филантропични и обществени проучвания означават, че освен това премерване повишените междинни стойности на някои страници се дължат на това, че разясняват публични позиции на представителите на Руската федерация, а пропагандното наличие влиза през самите мнения, само че не е главно наличие на страницата. Има учредения да се допусна, че страници като „ bTV Новините “, „ Иво Инджев “, „ DW Български “ и „ Новините на NOVA “ излизат толкоз напред в класацията, доколкото са обект на систематични тролски офанзиви. Тази догадка допуска в допълнение изследване.

„ Данните демонстрират, че доста въздействие в българския Facebook имат публицистите, измежду които най-изявени са страниците на Мартин Карбовски, политическите партии и политиците, измежду които най-голяма тежест имат партия Възраждане и Костадин Костадинов, и медиите, измежду които най-голямо влияние по обособени индикатори имат Поглед-инфо, Новини от България и света, Новини от последния час, novini.bg, Актуални вести, Епицентър, skandalno.net и glasove. Всеки един от тези канали се използва по разнообразни способи. Страниците на публицистите и на политиците евентуално притеглят повече твърди последователи на пропагандните тези, а новинарските страници и групи се използват по-скоро, с цел да притеглят нови попълнения. Въпреки това, може да се каже, че личностите-говорители на пропагандата се броят на пръсти, а пропагандата разчита на първо място на препубликуване на подготвени и пакетирани послания от други източници “, прецизират от Фондацията.

„ Това, което се разпознава, е основни разпространители на пропагандата през препубликуването на разнообразни линкове. Медиите са с най-високи честоти на издание на материали, само че с най-голяма тежест, лицата, които получават най-вече интеракции – лайкове, шерване, са обществени персони, които имат профили във Facebook. На първите места се подреждат и политиците, и публицистите “, изяснява за БНР Вероника Димитрова, основен редактор на списание „ Критика и хуманизъм “.

„ Има ядро от основни думи, които ние сме употребявали, които елементарно разпознават и хващат съветската агитация. Това, което улавяме посредством този отчет е, че съветското посолство е една от страниците, които са от една страна много следвани, въпреки това е главен генератор на наличие. Също по този начин се вижда, че посолството на Русия е една от страниците със повишени индикатори при лайкове, споделяния и сбор интеракции “, разяснява Димитрова.

По думите й русофилските групи като цяло имат съществено въздействие във Facebook.

„ Има талази онлайн, свързани с избрани пикови събития. Има събития, които пораждат по-голяма генерация на наличие “, изяснява тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР