Това показват данни на "Афис" от национално представително проучване в

...
Това показват данни на "Афис" от национално представително проучване в
Коментари Харесай

Афис: ГЕРБ с преднина от 3,6% пред БСП

Това демонстрират данни на "Афис " от национално представително изследване в интервала 8-12 февруари измежду 1010 пълнолетни български жители.

Този дял за ГЕРБ до преди 8-9 месеца (непосредствено след старта на кабинета) е бил към 30 на 100. Към момента готовите да изберат социалистите са 22,4 на 100, колкото почти са били и през лятото на предходната година, даже се следи най-малък растеж в поддръжката.

Основната отлика сред двете най-големи политически сили е в това, че ГЕРБ явно губи гласоподаватели, а Българска социалистическа партия не прибавя значително такива, означават от Афис.

Случващото се при другите политически обединения не е радикално друго.

Забелязва се най-малък, само че непрекъснат спад при Воля (към този миг поддръжка от 2,5 на сто). Социолозите регистрират спад и при Обединените патриоти - 3,8 на 100, а преди няколко месеца е бил малко над 6 %. Движение за права и свободи са нормализирали електоралната си поддръжка, като все още тя е в порядъка на малко над 7 на 100.

"Афис " установяват увеличение каузи на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35 на 100, което още веднъж ги трансформира в най-голямата "политическа мощ ". Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на 100. Според социолозите се следи общ развой на отлив на политическо доверие и усилване на политическата незаинтересованост измежду българския гласоподавател. Те регистрират сходна наклонност през последните месеци - демобилизация на всички електорални групи и увеличение на каузи негласуващи и аполитични българи.

От една страна, надали ще бъдем очевидци на тежки вътрешнополитически драми преди края на българското домакинство на Европейски Съюз , т.е. доникъде на годината. В момента мачът се играе на наш терен, ние подаваме топката, чакаме да ни върнат паса, с цел да отбележим гол. Или най-малко това е метафората за политическия залог, който стои пред ръководещите и на първо място пред премиера Борисов, разясняват от "Афис ".

Доколко обаче може този мотив да работи, без да се протърка от приложимост, дейностите на съдружния сътрудник през последните седмици (Истанбулска спогодба, въпросът Ска Келер и др.) недвусмислено водят до два резултата.

Мобилизиране на поддръжка измежду евроскептиците; и позацапване на имиджа ни пред европейските сътрудници, считат от Афис.

Според данните в период от 9 месеца виждаме, че от ден на ден български жители снемат поддръжката си от сегашния кабинет (от 40 на 100 през май 2017 до 27 на 100 през февруари 2018), като в същото време пораства делът на тези, които желаят незабавна оставка и нови избори (от 13 на 100 през май предходната година, до 23 % сега).

Според социолозите доверието във властта още веднъж стартира да се разклаща и концепцията за нови избори набира скорост. В цялата тази пъстра картина от вътрешни и външни фактори не би трябвало да пропущаме следното - все още спорът сред премиера Борисов и президента Радев се изостря, разясняват те. Следващите седмици и месеци ще продължат да бъдат напрегнати и наситени с динамичност, която вещае неочаквани обрати, сякаш е явно, че политическия хайлайф няма желание да кротува, а дружно с него и публичното мнение, считат от "Афис ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР