Това показва . Едва 20% от общата сума е делът

...
Това показва . Едва 20% от общата сума е делът
Коментари Харесай

Близо 8 млн. лв. в сметките на партиите и коалициите за последната предизборна кампания

Това демонстрира. Едва 20% от общата сума е делът на постъпленията на партиите, взели участие в конкуренцията за Народното събрание. Най-много средства за акцията е получила Движение за права и свободи, а измежду обединенията отличник е „ Демократична България “.

Приходите на партиите и обединенията

Общата сума на приходите на 20-те партии, явили се независимо на изборите за Народното събрание, съгласно докладите им възлиза на 1 754 727 лева

.

Прави усещане огромният дял на медийните пакети – 625 046 лева или 35% от всички приходи. Тази специфичност при приходите на партиите се дължи на обстоятелството, че огромна част от тях нямаха право на държавна дотация и се възползваха от опцията за медийно отразяване за сметка на пакетите, регистрират от ИРПС.

Това е и повода, заради която държавната дотация, която в предишни акции беше главен източник на финансиране, остава на второ място с 33% или 582 409 лева За партия „ Възраждане “ приходите от държавна дотация възлизат на 88% или 94 512лв. Голяма част от и приходите на Движение за права и свободи са държавни – 68% или 276 485 лева

За повторно – както и през април, приходите на Движение за права и свободи не са образувани единствено от държавна дотация. В акцията от ноември от Движението са употребявали и „ Други приходи”. От подадения пред Сметната палата доклад не излиза наяве какви са тъкмо те. Така да вземем за пример може да става въпрос за дарения към партията, които не са съответно за предизборната акция. На формалната страница на Движение за права и свободи обаче няма обществен указател на донорите.

.

Приходите на 7-те обединения в акцията за парламентарните избори през ноември са общо 6 149 491 лева Традиционно главен дял във финансирането заемат личните средства на обединенията – 3 456 423 лева или 56%. Публикуваните данни обаче не дават информация за типа на тези средства – дали са от държавна дотация, членски импорт, стопанска активност или банкови заеми, да вземем за пример. Сред обединенията са доста от обединенията, взели участие в 46-тото Народно заседание – ГЕРБ-СДС, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Демократична България “ и „ Изправи се, БГ! Ние идваме! “, които са получавали държавна дотация.

.
Отчетите демонстрират, че най-вече са приходите на обединението „ Демократична България “ – 1 870 696 лева, следвана от „ Продължаваме промяната “ с 1 829 838 лева и ГЕРБ-СДС с 1 164 423 лева Приходите на последните са от лични средства на партиите като усещане прави разпределението им. Според данните в Сметната палата главната част от сумата е за сметка на партия ГЕРБ – 1 132 518 лева, а към половината от тях – 519 130 лева, са от „ непарични средства”. Не се схваща какъв е техният темперамент и дали това са дарения привлечени преди предизборната акция. В парламентарните акциите до 2017 година ГЕРБ се явяваше като независим участник и приходите им се образуваха напълно от държавна дотация (2 315 933 лева е размерът на дотацията, с която са финансирали акцията си за парламентарните избори през 2017 г.).

Макар и без публично записана партия на Кирил Петков и Асен Василев, обединението с тяхно присъединяване – „ Продължаваме промяната “, е първа по получени дарения в размер на 1 323 504 лева В допълнение, техните претенденти са били и най-щедрите като са отделили най-вече средства, с цел да финансират акцията на своята коалиция – 506 334 лева

.

Финансовите доклади от акцията за парламентарните избори през ноември демонстрират, че главните източници на доходи, на които са разчитали участниците в нея, са медийните пакети и надлежно личните средства на обединенията.

Начинът, по който се разгласяват приходите обаче не разрешава да бъде оценен делът на държавната дотация във фондонабирането за предизборни акции. Според ИРПС това е сериозен проблем във връзка с нейната отчетност. Този недостиг се разгръща и отвън провеждането на пропаганда за съответни избори, точно тъй като отсъстват ясни законови стандарти за нейното разходване.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР