Това поискаха в писмо до Народното събрание и медиите някои

...
Това поискаха в писмо до Народното събрание и медиите някои
Коментари Харесай

Александър Балкански: Не казвайте ”циркаджия” просто така

Това желаеха в писмо до Народното събрание и медиите някои от най-известните циркови актьори у нас. Причината - в речника на народните представители тяхното изкуство придобива смисъл на нещо непочтено, безредно и унизително. По тематиката потърсихме учен Александър Балкански - старши, който управлява цирк "Балкански ". Ето какво показа той пред Дир.бг.

- Г-н Балкански, какво ви накара още веднъж да се възмутите от потреблението на думата "цирк " от депутатите. За следващ път им написахте писмо, в което ги призовавате да спрат да я употребяват просто по този начин...


- Сега ме предизвика това, че доста ме тормози цялата тази нецензурност, която има в обществото сега. Свидетели сме на едно опростачаване на нашия народ и е естествено, че в случай че грипната зараза стартира в Перник, тя ще обхване цялата страна.

И тук стана по този начин. Тази "мода " обгръща доста институции, доста известни общественици, депутати. Започва едно жестоко посегателство върху нас, което не е възможно.

Фамилия Балкански през 2020-а навършва 200 години циркова активност. Навършват се 100 години Българска циркова активност. Цирк "Балкански " става на 20 години. И през това време ние, аз и моята фамилия, както и една голяма войска от циркови актьори, сме дали доста за положителното име на България в цирковото изкуство. И това е редно да се оцени. Просто е редно да се обърне внимание на цирковото изкуство.

Не желая да се връщаме към това, че Елка Константинова като културен министър ликвидира цирковото изкуство, тъй като уволни всички актьори. После стартира едно тотално посягане. Взеха и унищожиха цирковата база, която в този момент е благосъстоятелност на един огромен предприемач. Унищожи се всичко и най-после се откри министър, който изхвърли цирка като изкуство от Министерството на културата. Това направиха Божаков и професор Димо Димов, които взеха решение, че циркът би трябвало да бъде или държавно дружество, сходно на времето на комунизма, или комерсиално дружество. И тъй като сме подведени по Търговския закон, тъй като няма по какъв начин да съществуваме, просто не желая да ви изяснявам по какъв начин ни дерат. И внезапно избрани хора свеждат един голям труд до думите "цирк " и "циркаджии ". Цирк не е елементарна дума.

- Обществениците и депутатите употребяват думата "цирк " в различен смисъл?


- Това ни визира. Аз не виждам нищо циркаджийско в дейностите на депутатите. Злободневната клоунада, която подлагаше на критика всичко неприятно в обществото до 1990-а, я няма през днешния ден. А действително през днешния ден има доста материал, върху който може да се работи в клоунадата, с който да се надсмиват нашите клоуни над злободневните тематики. Това го няма в цирка. Ние не ги закачаме. Не им вършим нищо неприятно. Напротив, с всяко нещо, което може цирковото изкуство, бихме помагали. Търсим метод да сме потребни на обществото, търсим метод да пропагандираме един културен метод на държание.

- Вярвате ли, че политиците ще си вземат някаква поука?


- Ако не си вземат, те ще погубят страната. Та нали елементарният човек гледа от тях какво вършат. Скоро един човек кандидатства при мен за общ служащ, само че бил осъждан за кражба. И той ми сподели, че откраднал, с цел да яде. "Депутатите откраднаха страната, а аз да не открадна, с цел да се нахраня ", сподели той. Не се разбрахме. Разбирате ли в каква посока отиваме. В цирка артистите рискуват благородно живота си с единствената цел да доставят естетическа приятност на феновете. Това е доста върхов миг в живота на всеки цирков актьор.

- Дано да ви чуят хората, към които отправяте думите си?


- Аз всяка година, когато откриваме сезона в София, адресирам предложения на високопоставени персони от публичния живот - президент, министър председател, министри, депутати, интелектуалци, учени, кметове и така нататък И съм виждал на представленията президента Георги Първанов, президента Росен Плевнелиев, вицепрезидента Тодор Кавалджиев, министъра на културата проф. Стефан Данаилов - неведнъж, наследникът му Вежди Рашидов и доста други Имаме и неповторима "Златна книга ", в която те са написали усещанията си. В нея има мнения от кмета на Истанбул, кмета на Йерусалим, кмета на Тел Авив и доста други видни персони.

И след всичко това някой да приказва за "цирк " и "циркаджии ". Аз приказвам 7 езика и в нито един от тях няма думата "циркаджия ". Преди 100 година в Италия са употребявали дума като "бълха ", тъй като циркът е скачал от град на град. Но през днешния ден такова нещо не съществува. Сега в Италия, когато отидем с цирка, към мен се обръщат с маестро. В Русия пък е имало думата "циркач " до революцията. След това Сталин издава указ за развиването на цирковото изкуство. Така в Русия престават да употребяват думата "циркач ". Надявам се да спрат и у нас.

В цирка един актьор в случай че сбърка, заплаща с живота си. Една остаряла българска сентенция споделя, че "дума дупка не прави ". Но не е по този начин, съгласно мен. Защото има думи, които вършат толкоз дълбоки дупки и рани в обществото, че не могат да се излекуват по-късно. Просто към този момент думата "циркаджия " се употребява доста. Скоро и госпожа Караянчева, която в този момент е ръководител на Народното събрание, също я употребява. При едно мое посещение в телевизия и преди нашето присъединяване един професор три пъти сподели: "Какъв е този цирк! " При все, че се засякохме.

Някак си започвам да си мисля, че тези хора имат нещо срещу цирковото изкуство. Канада сътвори "Цирк дьо Солей " и покори света. Ние ли сме по-бабаите, че с лекост затриваме едно такова изкуство и се отнасяме с него по този начин. Нека просто хората се замислят малко преди да употребяват "цирк " и "циркаджия ", а не да я споделят просто по този начин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР