Това пише във Фейсбук Огнян Минчев и продължава: То не

...
Това пише във Фейсбук Огнян Минчев и продължава: То не
Коментари Харесай

Огнян Минчев: САЩ се отказват от ”умната власт” на свръхсила

Това написа във Facebook Огнян Минчев и продължава: То не внася смяна даже в политиката на федералното държавно управление на Съединени американски щати след 1995 година, от когато има отсрочване на взетото от Конгреса решение за признание на Йерусалим за столица с президентски декрет на всеки шест месеца.

Решението на Тръмп обаче има капацитет съществено да навреди и да деградира посредническата позиция на Съединени американски щати като свръхсила, способна да инициира мирни договаряния, въпреки че не е в положение да наложи мир. Един от огромните проблеми на федералната политика на Съединени американски щати след 2001 година беше отводът от практикуване на "мека мощ " и посредническа власт в интернационалната система и подмяната им с военна намеса в Ирак, която сложи Америка в ролята на страна в спор.

Конфликт, в който американските, а и интернационалните ползи изискват Вашингтон да бъде съдия, медиатор, покровител за използване на интернационалното право. След 2008 година администрациите на Барак Обама се пробваха да се върнат - най-малко отчасти - към позицията на приложимост на "мека мощ ", само че този опит бе несполучлив.

Идеологически неправилната тактика за поддръжка на "Арабската пролет " и заявеният отвод от практикуване на военна мощ непременно в допълнение редуцираха посредническия капацитет на Съединени американски щати. Днес Доналд Тръмп намерено се завръща към ролята на Америка като дейна страна в многообразните спорове на Близкия изток и това е доста неприятна вест за мира в района, а и в света.

Ако Америка се отхвърля от ролята си на властови съдия в позицията на към момента свръхвелика мощ, то тя легитимира упоритостите на различни интернационалните фактори в района в две направления.

Първо, Вашингтон отваря пространство за необятна интернационализация на споровете в Близкия изток, в допълнение въвличайки в тях най-мощните интернационалните фактори - Русия, Китай.

Ако Тръмп гради коалиция от Саудитска Арабия, Израел и неколцина други като опора на сунитската доминация в района, Русия и Китай могат умерено да подкрепят Иран, изграждащ "шиитска дъга " от Техеран до Бейрут за недопускане на сунитския радикализъм на север от тази ос. И Москва, и Пекин имат съществени и възходящи проблеми с ислямско-сунитския радикализъм на своя територия и в околните до нея райони.

Второ, де факто отказвайки се от неповторимата роля на могъщ интернационален медиатор, Вашингтон отваря пространство за различни медиатори. Москва реализира важен триумф в балансирането сред Иран, кюрдското придвижване, Турция и Саудитска Арабия, освен това засилвайки наличието си в района посредством контингента си и базите си в Сирия.

Нарастването на геополитическите упоритости на Пекин сигурно ще се осъществя по подобаващ метод в задълбочаващия се властови вакуум и фрагментация на Близкия изток. Защо това е проблем? Защото това са сили, стимулирани от личен великодържавен и/или неоимперски интерес. "Че каква е разликата с Pax Americana? ", би попитал индиферентен наблюдаващ.

Разликата трябваше да бъде в една Америка, поела ролята на съдия в практикуването на необятен интернационален консенсус по основните полезности, правила и проблеми на интернационалния живот. Т.е. - в една Америка, упражняваща "умната власт " на свръхсила - съдия на една регламентирана и обединена интернационална система.

С интервенцията в Ирак Америка се отхвърли от тази роля де факто. Последните актове на Доналд Тръмп - в това число и по статута на Йерусалим - бележат отвод от посредническа роля на Америка и де юре. "Америка на първо място " е девиз за отвод на Вашингтон от тази неповторима интернационална роля, която светът след Студената война бе предопределил за Съединени американски щати, и за занемаряване на интернационалната система в хаоса на конкурентна битка непременно, която още Томас Хобс бе определил като "война на всеки против всеки ". Жалко!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР