Това пише в анализ на ситуацията в страната, която от

...
Това пише в анализ на ситуацията в страната, която от
Коментари Харесай

От Франция: България е като Русия, с мафиотски манталитет

Това написа в разбор на обстановката в страната, която от през днешния ден поема Европредседателството, френското издание „ Журнал дьо Диманш “. Това е следващият сериозен материал след такива в „ Гардиън” , „ Ди Цайт” и Агенция Франс Прес в последните дни.

"Трябва да се признае, че тази дребна страна 10 години след приемането си в Европейски Съюз не е отбелязала прогрес. През ноември Европейската комисия акцентира в последния си отчет, че нищо не се е трансформирало от януари 2017 година Борбата против корупцията е региона, в която има минимален прогрес през последното десетилетие. При това – макар съществуването на Механизма за съдействие и инспекция ", отбелязва през днешния ден френският вестник.

И загатва, че през 2016 година в отчет на Центъра за проучване на демокрацията се споделяше, че всеки пети възрастен се е сблъсквал с корупция – плащайки или получавайки подкуп.

" Има нещо незряло, малко като слаб възпитаник , който напряко може да ви разсмее. Да се одобри антикорупционен закон единствено няколко дни преди започването на 6-месеченото ротационното председателство на Европейския съюз, е малко прекомерно в действителност. Каквато и да бъде ефикасността на този закон, откакто българското държавно управление предприе цяла камара от ограничения и декрети, сътвори и комисия за битка с този камшик, корупцията към момента стряска Брюксел и класира България измежду трите най-корумпирани страни в Европейски Съюз ", кометира още "Журнал дьо Диманш " и акцентира, че националният глас е решителен.

В разбора е представен Николай Стайков от фондация „ Антикорупционен фонд “, съгласно който най-страшното е неналичието на правосъдни преследвания.

„ Притеснителен е дребният брой на позволените случаи. В пандиза отиват единствено дребните, дребни риби. Нито един от основните герои от последните години не е зад решетките, даже за един ден “, споделя още той.

В навечерието на Новата година има единствено една шепа хора, която стачкува пред държавното управление - много по-малко в сравнение с в прилежаща Румъния, акцентира изданието. И добавя, че по-малко от 15% от българите имат вяра в институциите.

"Корупцията е на всички места. Искаш подкуп – заповядай. За детската градина, за доктора, за служителя на реда или в по-голям мащаб – с цел да се завоюва контракт, финансиран от Европейски Съюз. Столицата не демонстрира нищо от това и предлага на гостите единствено една първокласна витрина и приветливи усмивки. Трябва да посетите обаче североизточните квартали, с цел да срещнете тази повсеместна корупция, която не може да се види с просто око. 10 фамилии си разделят благосъстоянията на страната. Някои от тях са си построили чудесни къщи, които се охраняват от телохранители и камери. Да живееш в „ Бояна “ или „ Драгалевци “ значи „ Аз съм богат “ или „ Аз съм подкупен “ , написа още във френския разбор.

Цитиран е и журналистът от в. "Сега " Светослав Терзиев, който разяснява, че „ корупцията не се мери “, тъй като "това е чувство на всеки един българин от много време насам “

„ Заедно с Румъния ние сме единствените страни от Европейски Съюз, които сме под наблюдаване поради корупцията и проведената престъпност. Независимо от това българското държавно управление се отнесе доста съществено към председателството. Преди 5 месеца бе основано Министерство на европейското председателство, което ще изчезне след края му. Журналистът се опитал да проверява това нещо, само че на вятъра. „ Почуках на вратите на всички министерства, които са свързани с председателството, с цел да схвана точната сума. Споменава се цифрата от 70 млн. лева, само че никой не можа да ми каже на кого ще бъде разпределена “, добавя Терзиев.

Според „ Репортери без граница “ България се срутва от 35 място през 2006, което заема с Франция по това време, на 109 място по независимост на словото от 180 страни през 2017 година Това е най-лошото място в класацията на страна-членка на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР