Това отразява сложната система, която всъщност предпазва лидерите на страни

...
Това отразява сложната система, която всъщност предпазва лидерите на страни
Коментари Харесай

Путин в Международния Наказателен Съд: юридическият казус

Това отразява комплицираната система, която в действителност защищава водачите на страни от юрисдикцията на Съда - пълномощия, която постоянно е функционалност на политическа воля и салдото на силите. Един от методите една тежка обстановка да се отнесе до Съда е сезирането от страна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на съображение военни закононарушения, геноцид или закононарушения против човечеството. Има няколко правораздавателни метода за МНС да откри пълномощия върху една обстановка и сезирането от страна на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации има нулев късмет в този случай на войната на Русия против Украйна. Просто е - Русия постоянно ще упражнява своето несъгласие и в никакъв случай няма да пожелае да изпреати своето водачи в Международния углавен съд. Така че разновидността за сезиране от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации отпада, защото той ще бъде блокиран освен от съветско несъгласие, само че и от китайско несъгласие или най-малко китайско възпиране.

Това, което остава, са териториалната или националната пълномощия. Това значи, че могат да бъдат съдени лица с поданство на страна, страна по Римския статут на МНС, или лица, за които се твърди, че са направили закононарушения на територията на страна, страна по МНС.

Русия не е държава-страна по Съда, тъй че президентът Путин и съветските генерали не могат да бъдат съдени съгласно съветската народност.

Дори и да нямат поданство на държава-страна по МНС – детайлът територия (Украйна) е задоволителна.

И по този начин това, което в действителност остава, е териториалният метод. Украйна също не е държава-страна по Статута на МНС, само че два пъти в предишното (2013 година и 2014 г.) е приела юрисдикцията на Съда според член 12(3) от Римския статут и тази пълномощия към момента продължава да работи на територията на Украйна, считано от февруари 2014 година Това е задоволително. Точно това е открива юрисдикцията " въз основа на територия ", макар че Украйна е приела юрисдикцията на Съда единствено за оня стеснен случай.

Това значи, че в случай че съветското управление, обвинено във военни закононарушения в Украйна, бъде хванато на територията на Украйна или друга страна, то съветското управление може да бъде екстрадирано и изпратено в Хага.

39 държави-страни по МНС, към този момент сезираха прокурора на МНС за обстановката в Украйна. По-малките риби от съветското управление с съветска народност могат да бъдат уловени в Украйна или в една от 39-те упоменати страни. Струва си да се означи, че президентът Путин няма да се усеща по никакъв начин удобно да се появи някъде покрай тези страни с риск от екстрадиция. Това също значи, че на всеки член от съветското управление ще му е извънредно неловко да отиде на отмора в по-голямата част от Европа.

Съединените щати са фундаментално срещу МНС и не са измежду тези, които упорстват за следствие на военни закононарушения и закононарушения против човечествотов Съда. Трябва да се означи също, че приемайки юрисдикцията на Съда, Украйна в действителност дава и свои лични жители под компетенцията на Съда за евентуални закононарушения, осъществени и от украинска страна.

Моята прогноза е, че даже и откритата юрисдикцията, прокурорът на МНС и неговият екип няма да могат да заловят Путин и Компания. Разследващият екип на МНС няма пълномощията да нахлуе в Русия и да докара съветския президент Владимир Путин в Хага.

Ивета Чернева е създател и политически коментатор.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР