Това отбеляза шефът на комисията и бивш главен прокурор Сотир

...
Това отбеляза шефът на комисията и бивш главен прокурор Сотир
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: Корупцията в България не спира


Това означи шефът на комисията и някогашен основен прокурор Сотир Цацаров в изявление за Нова телевизия.

Най-много производства за спор на ползи антикорупционната комисия води на равнище общинските администрации, добави той.

"Прави усещане, че най-интензивните производства за спор на ползи, най-големи по брой, са не толкоз в централните ръководства на държавната власт, колкото в общинските администрации ", съобщи Цацаров и даде като образец общински консултант, ръководител или член на УС на състезателен клуб, са създатели на предложение и/или вземат участие в гласоподаване на общинска дотация на съответния клуб. Примерът беше даден в подтекста на установяването на спор на ползи в Шабла, където основен проектант издава позволение за градеж на своя наследник. Комисията се е самосеризара по случая по репортаж на медия.

В момента антикорупционната комисия работи по нова система за подаване на сигнали, има концепция и за основаване на мини прът център в комисията. Целта е да може да се подава сигнал незабавно и онлайн. Нужно е да се разкрият и териториални отделения на комисията, каквито сега няма.

"Работим всеки ден, ние не сме на първа линия. Най-големият ни проблем се оказа кадровия дефицит ", призна Цацаров. Незаетите щатни бройки са 100. Когато в комисията работят минимално хора и те са на ръба, това е проблем. Правим нужното ", сподели Цацаров, защото работата на комисията не стопират, както не стопират корупцията и закононарушенията.

Също по този начин би трябвало да се уточни кръгът от лица, които подават декларация за спор на ползи, счита Сотир Цацаров. Кръгът е доста огромен, разяснява той въпрос за какво от БЧК подават такива заявления, само че не и от АПИ.

В момента би трябвало да се подадат 9799 заявления, подадени са 626, срокът е до един месец след анулация на изключителното състояние. Цацаров подсети, че неподаването на такава декларация води и до инспекция на цялото имущество на задълженото лице.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР