Това, от което се опасявахме, се случи. От СДС точно

...
Това, от което се опасявахме, се случи. От СДС точно
Коментари Харесай

СДС пита: Кой управлява най- голямата епизоотична криза в България?

Това, от което се опасявахме, се случи. От Съюз на демократичните сили тъкмо преди година предупредихме, че страната закъснява с ограниченията, подхванати за ограничение на африканската чума по свинете. Обърнахме внимание на това, само че тогавашните старания и ограничения бяха ориентирани главно към създаване на бутафорната ограда по сухопътната граница със северната ни съседка, за която предупредихме, че няма да свърши работа.

За страдание не бяхме чути, а в този момент африканската чума по свинете, която за благополучие не е рискова за хората, само че нанася големи стопански вреди, се популяризира и в промишлените свинекомплекси.

Преобладаващата част от тези свинекомплекси се намира в Североизточна България. Разстоянията сред тях не са огромни, някои са стопански и софтуерно свързани, което значи, че би трябвало да се подхващат незабавни ограничения за ограничение на заболяването.

Българското свиневъдство е изправено пред стопански колапс. Въпреки това, виждаме че за битката с тази болест се разчита на чиновници от междинния ешелон, като началника на отдел от БАБХ Александра Митева. А единствено преди седмица беше обновен съставът на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Начело на съвета е заместител министър-председателят Томислав Дончев, заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а секретар - изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност на храните доктор Дамян Илиев. Членове са министрите на вътрешните работи, на защитата, на финансите, на опазването на здравето, на превоза, осведомителните технологии и известията, на околната среда и водите, на стопанската система. При такова високо равнище на състава на този съвет, се питаме по какъв начин е допустимо представител по извънредно значимия въпрос, обвързван с биосигурността ни, да бъде шеф на отдел от БАБХ?!

Къде са ръководителят на групата, секретарят и членовете?!

Кой ръководи най-голямата епизоотична рецесия в актуалната история на отглеждането на животни?

Засега виждаме на терен, хвърлени на амбразурата, специалисти, зам.-областни шефове и локални кметове на обитаеми места.

Има незабавни въпроси, на които няма отговор от лятото на 2018 година:

Какво се случва с труповете на евтаназираните прасета?

Дали тяхното закопаване няма да докара до замърсяване на околната среда?

Защо, откакто повече от 10 година се разисква въпросът за изграждане на екарисаж в Североизточна България, регион, в който е съсредоточена забележителна част от животните, това не се случва?

Защо въпросът с компенсациите не се взема решение със осигурителен пул, с цел да не се употребяват бюджетни средства?

Призоваваме незабавно способените органи да се съобразят с Решение на Европейска комисия от 19 юли 2019 година, подписано от еврокомисаря за опазване на здравето и сигурност на храните, да излязат на терен и да провеждат минимализирането на екологичните и икономическите вреди за бранш свиневъдство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР