Това, от което има нужда най-много ЕС сега, е план

...
Това, от което има нужда най-много ЕС сега, е план
Коментари Харесай

Петър Витанов: ЕС има нужда от спешен план за възстановяване

Това, от което има потребност най-вече Европейски Съюз в този момент, е проект за възобновяване, тъй като идната обществена и икономическа криза ще бъде сериозна.

Механизъм за взимане на бързи и съответни решения по време на рецесии, тъй като като че ли Европейски Съюз се движеше след събитията, съобщи ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

„ При появяването на пандемията от ковид европейските страни започнаха да работят независимо. Европейски Съюз изостана и не можа да прояви солидарността, която се очакваше от него. За следващ път показва, че мъчно се оправя с ръководство на рецесии, което в тази ситуация подкопа доверието към него.



Нещо повече, самосиндикално страни-членки затвориха границите си, нарушаващи напълно правилата на свободно напредване на хора, артикули и услуги. “, разяснява Витанов.

Според Витанов, в последната седмица към този момент се следи позитивно развиване – унифициране на граничните ограничения на множеството страни, основаване на тъй наречените зелени коридори за прекосяване на артикули от първа нужда, общи поръчки за здравно съоръжение и други

Той добави, че все още на равнище Европейски Съюз е взето решение за разпределяне на средства за подкрепяне на здравните системи на страните-членки и за поддръжка на дребните и междинни предприятия.

Очаква се в границите на две седмици да бъдат направени съответни оферти за обособяване на спомагателни средства за най-засегнатите страни.

По отношение на прилаганото за ограничение на ковид у нас, водачът на българските социалисти в Екологичен потенциал утвърди рестриктивния темперамент на препоръчаните ограничения, тъй като при бедна, болна и застаряваща нация като българската такава болест би могла да вземе извънредно доста жертви.

„ Подобни моменти показват и неприложимостта на пазарния модел в опазването на здравето. “, акцентира Витанов.

„ За да се притъпят социално-икономическите последствия е належащо държавното управление да предложи надалеч по-адекватен компенсационен метод. Възприехме най-ограничителна част от европейските начинания, само че във връзка с икономическите обезщетения изоставаме доста.

България е единствената страна, която не прави разграничаване сред категориите наранени хора и спецификите на другите сфери в стопанската система. Тя и не подкрепя абсолютно своите служащи.

Това с потребността от нов заем в подобен размер е много противоречиво поради разполагаемата част на Фискалния запас и спомагателните отпусканите средства от Европейски Съюз тъкмо в този миг, още повече че се желаят за реализирането на две неефективни хрумвания. “, добави ръководителят на Делегацията.

„ Не бива да омаловажаваме още един факт – опитът за заглушаване на парламентаризма. Парламент не е бил затварян, даже когато са падали бомби над София.

Оставянето на всичко в ръцете на един човек не покачва качеството на демократичния развой в една страна. Пандемията не значи, че би трябвало да бъдат зачеркнати всички форми на народна власт, които са отвоювани с толкоз старания. “, акцентира евродепутатът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР