Това, от което Германия толкова се страхуваше през последните няколко

...
Това, от което Германия толкова се страхуваше през последните няколко
Коментари Харесай

Благополучието на Европа зависи от изправността на “канадските” турбини

Това, от което Германия толкоз се опасяваше през последните няколко седмици, не се случи. Газопроводът " Северен поток 1 " не спря, а беше пуснат още веднъж след годишния планов ремонт. Какво се случва със забавената от канадските управляващи турбина и може ли въпреки всичко съветският газопровод да бъде спрян по нови аргументи?

На 11 юни газопроводът спря работа и мина за планов годишен ремонт. Той продължи 10 дни – тъкмо толкоз, колкото беше планувано през есента на 2021 година В четвъртък, 21 юли, газопроводът още веднъж проработи на 40% от потенциала си, както беше преди ремонта. Въпреки че Германия и Европа като цяло се опасяваха, че Русия, заради политически съображения, въобще няма да пусне газопровода след ремонта.

“Газпром” и Русия обаче упорстват, че проблемите с работата на газопровода не са политически, а чисто механически. И тези механически проблеми са преодолени единствено отчасти.

Газът се изпомпва през “Северен поток-1” с помощта на компресорната станция “Портовая”, която разполага с шест турбини “Сименс” с огромен потенциал (плюс две турбини с дребен капацитет). Германците по съглашение с “Газпром” се задължават да правят ремонта им по избран график. Наскоро обаче германците не можаха да изпълнят отговорностите си. Всичко се дължи на обстоятелството, че Канада, където се намира заводът за ремонт на тези турбини, отхвърли да ги върне заради антируските наказания - и едвам неотдавна, по искане на Германия, позволи доставката им в Европа.

Въпреки това даже ремонтирана турбина към момента не може да стигне до “Газпром”. След като дойде в Германия, тя ще бъде изпратена с ферибот до Финландия и по-късно по суша до Русия. Това би трябвало да стане на 24 юли, само че турбината няма да може да проработи незабавно, занапред ще се инсталира и пускат в употреба. Тя ще бъде пусната още веднъж в употреба към края на юли или даже при започване на август.

От петте турбини в Русия на компресорната станция “Портовая” две към този момент не работят, защото се нуждаят от ремонт. В края на юли “Газпром” може да спре друга, т.е. трета турбина, която също се нуждае от ремонт.

Ако до този миг ремонтираната турбина за " Северен поток " не се върне от Канада, тогава изпомпването по газопровода ще бъде понижено на половина - от 67 милиона на 30 милиона кубически метра газ дневно. За това предизвести съветският президент Владимир Путин във вторник.

Ако „ канадската “ турбина се върне, тогава тя ще бъде пусната в употреба евентуално при започване на август, след което три турбини ще стартират да работят още веднъж в “Портовая”. Това значи, че изпомпването по тръбопровода още веднъж ще се усили до 67 милиона кубически метра. Това е 40% от плановия потенциал на газопровода.

Остава въпросът за трите към този момент изведени от употреба турбини – дали Германия ще ги вземе, дали ще ги ремонтира в Канада и дали ще ги върне в Русия? И надлежно след време ще се наложи ремонт на останалите две турбини, които към момента работят. Ако “Сименс” успее да позволи този въпрос с Канада, тогава обстановката с употребата на „ Северен поток-1 “ ще бъде решена по най-хубавия метод за Германия и Европа като цяло.

„ Трудно е да се каже какъв брой време ще отнеме ремонтът и връщането на останалите турбини. Може би месец, може би няколко. Но в този случай има огромни шансове “Северен поток-1” въпреки всичко да доближи плановия си потенциал до отоплителния сезон заради връщането от ремонта и стартирането в употреба на всички турбини “, споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Но до тогава способността на европейците да изпомпват газ в подземните складове ще бъде лимитирана. Украйна, както знаете, разрешава директно изпомпване на газ единствено през една компресорна станция - „ Суджа “. Транзитът от Русия през “Ямал-Европа” е затворен поради Полша, която национализира каузи на “Газпром” в газопроводния оператор “Европол”. Остава “Северен поток-1”, който не може да проработи на цялостен потенциал, до момента в който не бъдат ремонтирани всички турбини.

„ Степента на инжектиране на газ в европейските складове ще бъде по-ниска, в сравнение с напролет. Има риск европейците да не ги запълнят на 80% до 1 октомври и такава задача е сложена. Това значи, че европейците ще бъдат мощно подвластни от настоящите доставки на газ от Русия за целия отоплителен сезон “, споделя специалист от Фонда за национална енергийна сигурност.

Разбира се, сходна обстановка като цяло ще бъде от изгода за Русия. Първо, Газпром ще може да печели положителни пари с помощта на растящите цени на газа. Второ, „ в такава обстановка Европа надали ще може да пъчи мускулите на глобите и може би ще стартира да мисли повече за това, което приказва и по какъв начин се държи, тъй като не би желала да загуби доставките на газ от Русия през зимата”, счита Юшков

Могат обаче да се позволен два други сюжета за развиване на обстановката, които са доста по-лоши като последици за Германия и Европа. Във втория и третия сюжети Германия не прави нищо с турбините, нуждаещи се от ремонт. „ Има риск германците и груповият Запад да не имат вяра, че казусът с намаляването на потока от газопроводи е механически, а не политически. Иначе за какво немците още в този момент не занесат останалите турбини на ремонт? В техен интерес е да побързат и да ги извадят допустимо най-скоро, само че “Сименс” не го прави “, споделя Юшков.

Тогава повторното прекъсване на “Северен поток-1” става въпрос на време. И разликата сред втория и третия сюжет е единствено в това какъв брой турбини остават да работят до зимата: три, както е в този момент, или една - единствената турбина, която имаше шанса да бъде ремонтирана в Канада. В първия случай изпомпването на газ през газопровода ще остане на равнище от 67 милиона кубични метра дневно, или 40% от плановия потенциал. Във втория той ще бъде понижен до 30 млн. куб. м дневно, или 20% от плановия потенциал.

„ Ако “Северен поток-1” би трябвало да изпомпва единствено 30 милиона кубически метра дневно, това ще бъде извънредно малко за страните от Европейски Съюз, с цел да имат естествен отоплителен сезон. Това, несъмнено, ще сътвори големи проблеми за европейците. Те ще би трябвало фрапантно да понижат потреблението на газ: да понижат температурата в домовете си, да изключват осветлението на час и изцяло да изключат промишлените консуматори от газ и електричество “, твърди Юшков.

Тези 30 милиона, тези 67 милиона кубически метра обаче не са задоволителни и никога няма да разрешат на европейците да се приготвят вярно за отоплителния сезон и да преминат през отоплителния сезон без икономии. „ Единствената разлика тук е, че в случай че изпомпването през тръбата падне до 30 милиона кубически метра дневно, тогава европейците ще би трябвало да вкарат непоколебим режим на икономисване тъкмо в този момент - да лимитират подаването на топла вода и да стопират осветлението. И в случай че изпомпването остане на равнище от 67 милиона кубически метра дневно, тогава строги стопански ограничения ще би трябвало да бъдат включени единствено през зимата. Това е цялата разлика сред тези сюжети “, споделя Игор Юшков. Така способността на Европа умерено да преживее отоплителния сезон зависи напълно от цялостната работа на турбините, които обезпечават изпомпването на газ през газопровода „ Северен поток-1 “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР