Това обявиха в края на двудневната неформална среща на външните

...
Това обявиха в края на двудневната неформална среща на външните
Коментари Харесай

Албания и Македония получават покана за ЕС до юни?

Това оповестиха в края на двудневната неофициална среща на външните министри на Европейския съюз - висшият комисар по външна политика Федерика Могерини и първият ни посланик Екатерина Захариева, съобщи Българска национална телевизия.

Европейските външни министри разискаха през днешния ден документа, направен от Еврокомисията и със страните кандидатки за участие - измежду тях Македония, Албания, Сърбия и Черна гора.

Федерика Могерини и Екатерина Захариева дефинираха като позитивните полемиките за евроинтеграцията на Западните Балкани, само че в хода на двудневната среща на напред във времето излязоха и някои разнопосочни реакции освен измежду страните членки, само че и измежду странитекандидатки.

2025-та година не е последна дата цел за участие, а небосвод разясниха Федерика Могерини и Екатерина Захариева и показаха, че в случай че някои от страните е подготвена преди тази дата, то няма да има спънка пред участието. Повод за изявленията им беше реакцията на Унгария, че 2025 година е доста отдалечен период.

Тук в София видяхме същинска политическа воля от страна на Гърция и Македония за решение на разногласието с името, обявиха на финален брифинг Могерини и Захариева и дефинираха като реален оптимизъм да чакат Албания и Македония да получат дата за начало договаряния до юни.

Според Могерини този небосвод, който беше упоменат от Захариева 2025 година е реалистична, допустима вероятност.

Това не е цел, освен за двете страни, които сега са в развой на договаряния, само че и за други страни, които могат да стартират да договарят. Това персонално е моето предпочитание това да се случи от в този момент до юни, добави тя.

Сърбия: Няма да признаем Косово против участие в Европейски Съюз


Според Екатерина Захариева календарът допуска април месец да излезе отчетът във връзка с всяка една от страните.

Много се надявам след което юни месец на съвет да се вземе решение за започване на договаряния със Скопие и Тирана, смятам че има време, смятам че е доста огромна вероятността това да се случи, сподели българският външен министър.

Сигналите за добър разговор сред Скопие и Атина пристигнаха и от самите външни министри.

Македонският първи посланик Никола Димитров съобщи, че до дни чака Гърция да показа своето проектопредложение за решение на разногласието. Вчера Димитров и Козияс са имали двустранна среща тук в София.

По думите на Никола Димитров - министър на външните работи на Македония това би било огромен мотив за обща наслада.

Искаме да създадем всичко допустимо през юни да има политическо решение и да създадем всичко допустимо да убедим и Гърция да бъде част от този консенсус за Македония. Това ще бъде добра работа за Македония, за България, за всички наши съседи, за Балканите и за Европа, сподели министърът.

Никос Кодзиас добави, че времето през днешния ден е по-хубаво от през вчерашния ден. Решаването на двустранните разногласия е главен миг в тактиката за Западните Балкани.

Европейските дипломати обаче настояват, че корупцията, мощните престъпни групи, които правят трафик на оръжия, опиати и мигранти през европейските граници са отпред на дългия лист от проблеми, които 6-те страни от Западните Балкани би трябвало да решат пред да бъдат позволени в фамилията на Европейския съюз.

В последна сметка страните-членки се разделиха на скептици и оптимисти във връзка с Западните Балкани - част от тях като Германия да вземем за пример считат, че решаването на дълогогодишните разногласия и проблемите с корупция са труднопреодолими, а други като Унгария упорстват за дейна роля и за ускорение на процеса на евроинтеграция.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР