Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в

...
Това обяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в
Коментари Харесай

Ще има стипендии за успех и за осмокласниците

Това разгласи заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в изявление за Българска национална телевизия.

За първи път осмокласниците тази година ще получават стипендии за триумф съгласно новия закон, какъв брой пари общо са отделени от бюджета? И доколкото разбирам тази пари ще влязат от бюджета със задна дата, а в този момент учебните заведения със лични средства ще дават стипендиите.

Таня Михайлова - зам. министър на образованието и науката: Към края на годината са планувани средства, които да покрият, това разширение на обсега, тъй като по този начин или другояче стипендиите са целеви средства, които се образуват в бюджетната година, тя стартира на 1 януари и съгласно броя на учениците в учебното заведение и надлежно сумата, която се поставя, т.е. тези, които са имали право да получават стипендии, и надлежно през идната към този момент финансова година тези средства са планувани, тъй че по-скоро има опция тези средства да бъдат планувани, факт е че осмокласниците ще взимат стипендия, тъй като това са учениците, които имат към този момент приключено главно обучение.

Колко милиона са отделени?

- Аз не бих конкретизирала сега сумата, тъй като към момента не е реалност и самото разпореждане.

Четох за 8-9 млн. лв.?

- Са планувани да, само че когато приказваме за числа, нали, сега, в който е реалност и е подписана, тогава незабавно ще кажем точната сума.Защото това са планове въпреки всичко. А другояче уголемен е обсегът на групите за получаващи стипендия.

И влизат осмокласниците? Колко осмокласници ще получат стипендии за триумф?

Зависи към този момент какъв им е триумфът. Колко ще кажат самите учебни заведения, тъй като опцията за установяване на учениците и критериите са в пълномощията на шефа на учебното заведение, тъй че всяко учебно заведение към този момент ще знае точната сума, ние няма по какъв начин да знаем триумфа, тъй като когато приказваме за стипендии за просветителни резултати или стипендията за отличен триумф, учебното заведение има задължения да управлява посочения триумф дали в действителност дава отговор на условията. Другата стипендия, в която се позволява триумфът да бъде един от критериите, това е така наречен обществена стипендия или за подкрепяне достъпа до обучение. Никога в една образователна година няма гаранция, че учениците, които първия период получават стипендия, същите възпитаници ще получават втория период или че броя на учениците ще бъде константна големина,защото триумфа са мени.

Но почти ориентировъчно най-малко може ли да кажем какъв брой хиляди осмокласници ще получат стипендии?

Нека когато вземем справката от учебните заведения тогава да ви кажа, тъй като няма по какъв начин да следим междинния триумф на учениците по време на образователната година. Но да вземем за пример стипендиите, които не се въздействат от триумф, това са стипендиите за възпитаници без родители.

Те какъв брой са? Броят се усилва в учебните заведения. Това е наклонността.

Иначе учебните заведения са задължени описите да бъдат обществени, нещо, което е значимо да се знае, че от тази година като предложение, учениците с трайни увреждания или без родители имат опция да получават и 50% от стипендията за триумф, в случай че имат отличен триумф.

Как учебните заведения дефинират триумфа, чух че някои взимат триумфа от предходната година от 7 клас, други прибавят и бала от НВО?

Критериите се създават от всяко учебно заведение, в постановлението не се дават критериите. Директорът назначава комисия, която да предложи критериите за стипендия, комисията е тази, която ще види какви са опциите и ще предложи съответната сума за стипендията.

От 21 до 60 лв. ли?

- Вече до 60 лв., да. Беше до 50 лв., в този момент е до 60 лв.. Но към този момент тъкмо каква ще бъде сумата, зависи от средствата, които има учебното заведение и второто - Комисията ще бъде тази, която ще ги дефинира. Разбира се може да има неравнопоставеност сред другите учебни заведения, според от броя на учениците, които получават стипендия, според от вижданията на Комисията, тъй като има учебни заведения, в които от 5.50 до 6.00 учениците взимат една и съща сума, също по този начин има учебни заведения, които разпределят в този диапазон сумата на стъпки. Т.е. 5.50 взимат една сума, 6.00 - друга.

Големият проблем е, че в учебните заведения с доста отличници децата взимат по-малки суми.

Да,така е.Това е реалност. Смятам, че това е идната стъпка - да работим в това да няма такава разлика, само че все още се случва. По-скоро съм за разлика в стъпките сред 5.50 и 6.00.Така считам че е редно, в групата да има диференциация. Това е въпрос на учебна политика.

Разбирам, че някои учебни заведения изплащат палите всеки месец, други за Коледа, трети в края на първия период. Как е редно ?

Хубаво е да се заплащат стипендиите месец за месец, регулярно, само че е реалност, че част от учебните заведения заплащат два пъти в периода - преди Коледа и в края на първия период, факт е, че други учебни заведения заплащат в края на периода еднократно. Смятам, че би трябвало да има равномерност и най-хубавият метод е месец за месец. Но зависи от решенията на Комисията, която е утвърдил шефа. Но от позиция на погашение на сумите, най-добият вид, верният и във връзка с бюджета в учебно заведение, е да се заплащат регулярно. В началото на първия и втория период е обикновено да има и едно закъснение, тъй като това са голям брой документи, които подлежат на инспекция.

А по какъв начин да се изплащат - посредством карта или на ръка?

Този диалог не е нов, има за и срещу. В картата постъпват с едно разпореждане, няма скупчване пред касата, въпреки това картите имат такса, само че това отново е въпрос на учебна политика. Като че ли учениците избират незабавно в брой да си вземат парите.

Учениците в частните учебни заведения ще взимат ли стипендии за триумф?

Тази година също има опция и те да получават, също възпитаници, които са потърсили леговище. Учениците, които са от интернати имат опция да получават месечно 33 лв. джобни пари.

Има заделени пари в бюджета, само че сега учебните заведения изплащат парите от своите бюджети?

Всеки миг следва Постановлението да бъде утвърдено и гласувано на Министерски съвет, през вчерашния ден завърши разискването.Ще ги има парите, няма да има учебно заведение, което да е пострадало от това,че няма да има пари за стипендии.

Може ли да останат отличници без стипендия?

Не. Ще получат най-малко 21 лв.. Разбиването на стъпки от 5.50 до 6 желае много работа и премисляне, тъй като и учениците си задават тези въпроси, които и ние дискутираме. Между 8 и 9 млн. са отделени за стипендии.

Но към този момент не се знае броят на осмокласниците? Ще го получите ли този брой в края на периода?

Да, само че това значи да пожелаеме информация от учебни заведения, с цел да разполагаме с точния брой. Естествено ще знаем този брой. Той обаче не е константна големина.

Всички обаче ще получат стипендии?

Стипендии за учениците ще има, надлежно учебните заведения работят. Това е 5.50 - 6.00. Но новото е, че разширяваме обсега с осмокласниците и че границата е към този момент 60 лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР