Това обяви председателят на комисията Жельо Бойчев. По думите му

...
Това обяви председателят на комисията Жельо Бойчев. По думите му
Коментари Харесай

Комисията за ЧЕЗ иска информация за арбитражното дело

Това разгласи ръководителят на комисията Жельо Бойчев.

По думите му тази информация се намира в Министерството на финансите. Затова на идващото съвещание на комисията, което ще бъде закрито за медиите, ще бъде отправена покана до финансовото министерство, с цел да бъде предоставена тази информация на членовете й.

На идващото съвещание краткотрайната комисия за ЧЕЗ ще предложения още веднъж ДАНС и Държавна организация "Разузнаване " /ДАР/, с цел да може членовете й да зададат по-конкретни въпроси за тази договорка.

Бойчев посочи, че повикването на двете служби се постанова поради информацията, която е постъпила в секретното деловодство на Народното събрание, където е имало информация за финансирането на договорката. Затова, съгласно него, е належащо ДАНС и ДАР да дават още информация по случая. Той предложи от името на комисията да бъде изпратено и писмо до КЕВР, в което ще бъде поискана информация за извършените регулаторни одити на трите лицензирани сдружения на ЧЕЗ в България. Ще бъде поискана информация какви актове за нарушавания са били открити от енергийния регулатор, както и какви наказателни постановления са били издавани въз основата на тези актове.

Жельо Бойчев посочи, че е редно да бъде отправено и питане към министър-председателя Бойко Борисов, който да отговори по какъв метод се е взело решението за присъединяване на страната в тази договорка, както и под каква форма ще бъде осъществено.

Той добави, че ще бъде изпратено и питане до Агенцията за приватизационен и следприватизационен надзор поради извършените процедури за приватизация на ЧЕЗ през 2004 година

Членът на комисията Валентин Николов от ГЕРБ счита, че би трябвало да бъде получен отговор на въпроса кой тъкмо стои зад "Инерком ", в случай че изобщо стои някой различен. Той добави, че депутатите би трябвало да изяснят произхода на средствата на "Инерком ". Николов желае да разбере още дали ще бъдат непокътнати работните места, по какъв начин ще се развива сдружението и какви вложения ще направи. Временната комисията ще попита още и ЧЕЗ Груп в Чехия какви са били условията към претендентите и нужните финансови средства за придобиване на активите на сдружението в България.

Следващото съвещание краткотрайната комисия за договорката на ЧЕЗ Груп в България ще се организира във вторник, 27 март, от 14.00 часа в зала "Запад " на Народното събрание, когато се чака да участват представители на ДАНС, ДАР и Министерство на финансите.

След края на днешното съвещание ръководителят на комисията Жельо Бойчев осведоми, че по всяка възможност ще се наложи да бъде поканен и притежателят на "Интерком " Гинка Върбакова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР