Това обяви Комисията за разкриване на досиетата след проверка на

...
Това обяви Комисията за разкриване на досиетата след проверка на
Коментари Харесай

Юлия Кръстева била агент на Държавна сигурност

Това разгласи Комисията за откриване на досиетата след инспекция на сътрудниците и членовете на публицистичния съвет на "Литературен вестник ". От 32-ма тествани, Кръстева е единствената оповестена.

Проверката е разкрила документи, направени от щатни чиновници на Държавна сигурност, в които се съдържат персоналното й дело от два тома, и работното й дело, което е непокътнато. Кръстева е била записана от водещия чиновник на Държавна сигурност ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на Първо основно ръководство III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).

Тя е била записана като "агент, конфиденциален помощник " на 19 юни 1971 година. Биографична информация демонстрира, че това е 5 години, откакто е отпътувала да следва в Париж със стипендия на френското държавно управление.

Юлия Кръстева е родена през 1941 година в Сливен. През 1966 година, две години откакто приключва френска лингвистика в София, отпътува за Франция, където става част от водещите метафизичен и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и филология и преподава в университета Diderot в Париж.

Кръстева е професор в Парижкия университет "Дени Дидро " и има частна процедура като психоаналитик. Преподава и в Колумбийския университет в Ню Йорк като гост-професор, където дели професорския стол по семиология с Умберто Еко и Цветан Тодоров. Чете лекции и в Университета на Торонто Тя е и изпълнителен секретар на Международната асоциация по семиология и член на доста редакторски препоръки., в това число на Британската академия.

През 1997 година получава Ордена на почетния легион на Франция. През 2004 година й е присъдена Холбергова премия.

И до през днешния ден тя написа за "Литературен вестник ", последната й обява е от 20 март и е озаглавена "Свободното слово към момента следва ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР