Това обясни в ефира на bTV Васил Величков – съветник

...
Това обясни в ефира на bTV Васил Величков – съветник
Коментари Харесай

Съветник по киберсигурност каза какви са щетите от хакерската атака на пощите

Това изясни в ефира на bTV Васил Величков – консултант по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова.

По думите му са наранени всички най-важни сървъри и огромна част от работните станции, пръснати из страната в хиляди местоположения.

Според Величков няма ясни индикации, че са източени персонални данни: „ Ако бяха източени персонални данни, най-вероятно за това време към този момент щеше да бъде пожелан откуп за отключването на криптираните данни. Такъв опит не е юридически. Но пък и въпреки това пощите нямат системи, които да засекат такова нещо. В последна сметка в пощите няма чак толкоз чувствителни персонални данни, както да вземем за пример в Национална агенция за приходите “.

По думите му „ Български пощи “ разполагат с доста базова система за отбрана – елементарен антивирусен програмен продукт, като на сървърите подобен дори не е бил конфигуриран.

„ И да беше конфигуриран, проникването е проведено по подобен метод, че този програмен продукт щеше да бъде блокиран, спрян и тогава да бъде осъществена офанзивата. В последна сметка това е равнището в огромна част от обществения бранш “, уточни Величков.

Според нето с години е подценявано ситуацията със сигурността и опазването на персоналните данни.

„ На пощите не са изплатени над 30 и няколко милиона лв. обезщетения, забавени с години и те са в доста тежко финансово положение “, изясни още Величков. По думите му загубите нарастват през годините.

„ За 13 години са се сменили 12 отраслови министъра, 9 от тези години са управлявали министри на ГЕРБ, а управлението на пощите общо взето е останало непроменено. Сега на нас ни се постанова да ги реанимираме от будна кома и вероятно не просто да бъдат върнати в остарялото си положение, а да бъдат превърнати в нещо, което в действителност обслужва жителите “, сподели още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР