Това обясни пред Nova News енергийният експерт Иван Хиновски и

...
Това обясни пред Nova News енергийният експерт Иван Хиновски и
Коментари Харесай

Иван Хиновски: 35% може да падне цената на отоплението с азерски газ

Това изясни пред Nova News енергийният специалист Иван Хиновски и добави: " Това е вторият крайник на българската газопреносна система, той покачва енергийната сигурност на страната ".

Според него този план е бил забавян по геополитически аргументи, в доста случаи целеустремено.

" Монополистът " Газпром " няма интерес от този план, тъй като той понижава неговото въздействие ", уверен е Хиновски.

Според специалиста в България има хора, които извършват поръчки в това отношение, само че има и такива, които забавят плана от непросветеност.

" Имаме съмнения, че се получават хонорари за закъснение на процедури, обжалвания ", сподели той и даде образец, че планът се бави 10 години, а " Турски поток " е построен за рекордно бързо време.

" Новата власт може да проучва аргументите за забавянето, да се изготви нов график за дейностите. Трябва да бъдат направени промени в Закона за публичните поръчки, с цел да се спре непрекъснатото обжалване на плана. Планът бе до края на юни тази година да завърши строителната активност, в този момент е продължен до края на годината - този отоплителен сезон няма да има на ниска цена газ от Азербайджан. С него може да се чака 35% спад на цената на отоплението ", съобщи още Иван Хиновски.

По думите му предходното държавно управление е постъпило безконтролно по отношение на този план.

Той има вяра, че е нужно изключително законодателство, въпреки да не звучи европейски, само че то е с цел да се приключи плана в най-скоро време.

Относно високите цени на тока у нас, специалистът съобщи, че бизнесът в Европа заплаща на ниска цена ток, тъй като схемата на пазара в Западна Европа е друга от нашата.

" Пазарът ни е " ден напред ". И там има скъпа сила, само че има дълготрайни контракти на естествени цени за огромни консуматори промишлености, лечебни заведения, общински сдружения, което би трябвало да се случи и у нас. Това е недостатък на нашия пазар, той може да бъде избегнат с промени в закона за енергетиката ", безапелационен бе Хиновски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР