Това обясни на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. Той

...
Това обясни на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов. Той
Коментари Харесай

”Кинтекс” е заменил ”Емко” с ВМЗ-Сопот заради отнетия лиценз

Това изясни на брифинг министърът на стопанската система Емил Караниколов. Той акцентира, че страната ще си получи парите като производител по тези поръчки, а "Кинтекс " ще си получи парите като медиатор, цитира го Българска телеграфна агенция.

"Държавата ще вземе дори по-големи дивиденти ", добави министърът.

Караниколов посочи, че прехвърлянето на договорите се наложило, защото анализът на "Кинтекс " посочил, че поради отнетия лиценз за импорт и експорт на "Емко " имало заплаха от несъблюдение на три контракта, а неустойките, които би платил държавният медиатор на външните клиенти, са доста по-големи, в сравнение с по контракт дължи страната производител "Емко ". По думите на министъра прехвърлянето на поръчките не значи заплащане на неустойки.

По мотив на отнетия лиценз на военния цех "Емко " икономическият министър обясни, че преди към две седмици от завода са изпратили писмо с приложени три констативни протокола от работа "КОС ". В два от тях било установено, че са в профил нередностите, само че в третия към момента имало наставления за премахване на нередностите в период до месец. Караниколов добави, че имало установени нередности и от Пожарна сигурност, а от там нямало информация дали тези нередности са отстранени.

" Когато бъдат отстранени нередностите в "Емко ", лицензът ще бъде възобновен незабавно ", съобщи Емил Караниколов.

Министърът добави, че в понеделник Междуведомственият съвет по отбранителна промишленост и сигурност на доставките ще прегледа като изключителна точка този въпрос.

"Това не е мое решение, това е решение и на съпредседателя господин Каракачанов, защото има изказване, че сме правили тези препоръки в негово неявяване. Министър Каракачанов е участвал на тези съвещания, в това число и на това, на което беше спрян лицензът на "Емко ". В случаите, когато той не е участвал, е изпращал негови представители ", сподели икономическият министър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР