Това обаче може да доведе до край на една от

...
Това обаче може да доведе до край на една от
Коментари Харесай

И Това Доживяхме, Няма Да Му Видим Края! Европейският Съюз Вече Ни Забранява Дюнерите!

Това обаче може да докара до завършек на една от най-често хапваните бързи храни у нас. Става въпрос за дюнерите.

Те може да изчезнат от страните от Европейски Съюз до края на 2018 година, в случай че остане в действие признато решение на Еврокомисията да забрани наличието на фосфат в суровото замразено месо. Фосфатът е нужен, тъй като задържа водата в месото и то остава нежно и сочно даже и откакто е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада.

Съставката се поставя освен в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, разнообразни колбаси. Фосфатът е позволен в разнообразни хранителни артикули, като се управлява единствено горната граница. При описването на продуктите, в които е възможно да има фосфат обаче, в комисията са не запомнили да споменат и суровото замразено месо. Така се оказва, че дюнерите, които всеобщо се вършат точно с надълбоко замразено месо, са неразрешени за продажба. Комисията вкара корекция на гласоподаване в Европарламента, с цел да поправи пропуща си. Зелените и социалдемократите обаче изненадващо блокираха гласуването и не позволиха корекцията. Това значи, че до края на 2018 година дюнерът ще бъде неразрешен, в случай че не се прави от свежо месо. Европарламентът ще гласоподава още един път, само че преди този момент е натоварил здравната комисия да изследва какви са последните научни отчети за въздействието на фосфата върху здравето.

При превишаване на допустимата доза, той нанася провали на бъбреците и кръвообращението. „ Без него месото на шиша ще се овъглява извън, а ще остава сурово от вътрешната страна “, изясни евродепутатката от немския ХДС Ренате Зомер. „ Европейската работа за отбрана на потребителите е решила, че поемането на до 4200 мг фосфат дневно не е рисково за здравето. Една порция дюнер съдържа единствено 134 мг “, добавя още Зомер. За съпоставяне – една чаша кола съдържа 210 мг. Дневно в страните от Европейски Съюз се изяждат 500 тона дюнери. 80% от месото за тях се създава в Германия. Затова и тя ще бъде изключително мощно наранена, в случай че поправката не бъде призната – счита се, че ще отпаднат 110000 работни места От дюнер до дюнер обаче има голяма разлика. Иначе " дюнер " назоваваме онази арабска питка, в която е обгърнат заряд от месо, чеснов сос, пресни зеленчуци, от време на време картофи. А в действителност " дюнер " в Близкия Изток въобще не значи това, написа Блиц.

Истинското име на този сандвич е " шауарма ", на турски çevirme или по-известното döner kebab, което се прави в Анадола. Използва се специфичен самун, друг " арабски " самун, който знаем от родните дюнерджийници. Оригиналният самун има по-друг усет и е по-тънък. Обикновено майсторът-дюнерджия го прави самичък. Пълнежът е най-много от месо и домати. Класическата шауарма е от овче, агнешко и рядко пилешко месо.

Придружено е от прясно нарязани домати, като картофите се поставят настрана в чинийка, която е с спомагателни зеленчуци. В арабските страни това се назовава " сервиз ". Дюнерджийниците оферират сервиза към дюнера, като на доста места той е доброволен, а на други е безвъзмезден при закупуването на два дюнера. Не се поставя чеснов сос. Сосът в същинския дюнер е с тахан, не с чесън. И не се шокирай, в случай че отидеш в Истанбул и ти сервират въпросния арабски самун и паница с месо, картофи и зеленчуци.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР