Това няма да е предизборна кампания, това ще е кална

...
Това няма да е предизборна кампания, това ще е кална
Коментари Харесай

Васко Жабата прави избори: Бойко дрънка за „оргии“, Копейкин припява в мъжка компания

Това няма да е предизборна акция, това ще е кална борба. Блатото на популизма ще се отвори, борбата ще се задълбочи до безсрамие – ще се сипят люти обиди, ще се подмятат подправени вести, ще летят мръсни компромати. Ясно е, че по време на акция политиците вадят всичко “най-добро ” от себе си, само че тези избори ще са по-специални, тъй като политическото напрежение е толкоз мощно, че с нож да го режеш.

Сега разпадът на обществото доближи до политическите лагери, измежду които също стартира просто разделяне – по тази причина предизборната борба ще се сведе не до партия против партия, а човек против човек. Нивото на борба ще зависи на първо място от това дали тези избори имат капацитет да решат властовия ребус, или всички ще пазят сили и средства за идващите изключителни избори, които няма по какъв начин да бъдат по-рано от януари.

Засега вярата, че изборите могат да произведат ясно парламентарно болшинство, към момента е жива – по тази причина и вотът се обрисува да бъде мъждив и кървясъл.

Българската предизборна акция има два присъщи белега – тя е оптимално къса и тече без политици. Кампанията публично е 1 месец, само че интензивно върви единствено в последните две седмици преди вота. По време на акция главните партийни фигури изчезват из страната – търсят гласове. Контактът с гласоподавателите е следен през обществените мрежи. В националните медии остават дежурните „ говорещи глави “ и тези странни хора, които са си създали партии, с цел да могат от време на време да се появяват в ефир, с цел да кажат „ бау “.

Тази година ще е малко по-различно

Политиците ще се раздават оптимално – отново косвено, през обществените мрежи, само че доста по-открито, по човешки.

Костадин Костадинов и Цончо Ганев летят по автомагистралата с един “Форд ” и припяват „ Кога зашумят шумите ” – пеят за Костадин войводата, който се оженил за една поробена македонка. И би трябвало да признаем, Костадин пее за Костадин толкоз добре, колкото пееше едно време Костадин Гугов. Участието на Цончо Ганев единствено акцентира вокалните преимущества на водача.

Експремиерът Кирил Петков танцува бачата с незнайна млада дама на бургаска улица и, би трябвало да признаем, прави това толкоз добре, колкото доминиканец. Развъртява дамата и я оставя зашеметена на улицата, след което продължава по пътя си. Джон Траволта style.

Слави Трифонов приказва за промяна на конституционното устройство на страната толкоз добре, колкото нито един комедиант не го е правил.

Тази музикално-артистична част от акцията сигурно ще продължи цялостен месец. Интернет направи допустимо сходно косвено другарство и всички след Бойко Борисов се възползват от обществените мрежи.

Тук конфликт на управнически стратегии и логичен политически спор няма по какъв начин да видите. Но е допустимо българските политици да продуцират нов бисер като Васко Жабата и Цеца Мецата.

Реклама

Но надали ще минем единствено с това

Борисов заприказва за „ оргия с доста уиски, бяло вино, пица на кристали “. Неговите хора чертаят едни схемички, на които най-отгоре демонстрират по какъв начин “Промяната “ прибира газпромски пари в офшорките си. Кирил Петков разгласи, че ще съди Бойко Борисов за половин милион лв. поради обвиняванията за газовите доставки. Пред медиите Петков дефинира Борисов за „ измамник, който непрестанно клюки “. 

Но обичаната предизборна работа на българските политици не е директното сипене на обиди, а потреблението на медиите за тази мръсна работа. Директните обвинявания са много по-малко от тези, които протичат в медиите. От дясно към Бойко Борисов през уеб сайтове текат обвинявания за „ изнасяне на големи суми отвън страната и връщането им още веднъж под формата на „ вложения “, нелегално придобиване на непознати бизнеси, рекет и дейности в полза на непознати страни “.

Медии вършат акцията на ГЕРБ – някакъв публицист пищи истерично, че е ръган с лакът от експремиера Петков и това дава съображение на Борисов да държи дълги речи на тематика: „ Да ръгаш публицисти и да караш националните малките екрани да те записват “.

Други медии са получили бойната задача да снимат всяка крачка на Кирил Петков и Лена Бориславова и да показват всяка тяхна обща фотография като нещо извънредно. За да може чистите като сълза на комсомолка политици да стъпят върху това и да стартират тегаво морализаторство.

След като медиите си изпълнят задачата, стартират политическите мнения: „ Уважаеми сътрудници, дано си представим, че по това стълбище зад Лена Бориславова вървях аз. И аз бях този, който й бърка под полата. И също, дано си представим, че аз бях този, който ръга публицист в ребрата, до момента в който ми задава въпрос “.

Това е Слави Трифонов, модел за подражателство, който счита, че като публицист задава „ неуместни, провокативни въпроси на измамниците от “Продължаваме смяната ” и по тази причина и той получава “ лакът в корема “. Накрая на предизборната сценка медиите се трансформират в съществени виновници и търпят серия от рецензии, тъй като не задават острите въпроси – кой на кого бърка под полата и кой кого ръга някъде. Политика, нравственос, достолепие – всичко това отива по дяволите.

Разбира се, предизборната акция няма да протече напълно под знака на тази обществена селяния. Кампанията ще бъде белязана от към този момент досадната тематика за газа, която си е тематика на Румен Радев, Гълъб Донев и на всички мераклии да пуснат някоя молекула по газпромската тръба.

За да се случи това, много хора се постараха акцията да е белязана от тематиката за рецесията – иде зима, ще е студено, няма да има пари, а цените ще порастват още и още… – абе, изобщо толкоз ужасно ще бъде, че единствено „ Газпром “ може да ни избави.

Тук акцията ще се допре до обичайна приказна псевдореалност, която господства обичайно в българските предизборни акции. И нещата ще се подредят.

Публикация на „ Сега “, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР