Това не е сензация, това е протокол в следствие предписание

...
Това не е сензация, това е протокол в следствие предписание
Коментари Харесай

Шефът на АПИ: Документът с предупреждения за пътя край Своге от 2017 г. не е сензация

" Това не е сензация, това е протокол в резултат наставление от пътна полиция, в което е взел участие и представител на АПИ. Този протокол е формиран взаимно с общината и пътна полиция. " Това изясни инж. Светослав Глосов в коментар за документа от лятото на 2017 година, с който се сигнализира за неприятна настилка на пътната права край Своге, където починаха 20 души. Документът беше показан от Елена Йончева на 11 ноември.

По думите на Глосов множеството установени недостатъци са били отстранени , само че тъкмо въпросът със сцеплението се е оказал противоречив . Той добави, че тромава процедура в връзката с " Трейс " е довела до забавянето на осъществяването на корекциите и беше безапелационен, че АПИ си е изпълнила отговорностите, като е уведомила компанията реализатор.

Глосов изясни в изявление за bTV, че са отправени претенции към изпълнителя да ремонтира пътя гаранционно, само че последвал отвод. От " Трейс " изтъкнали, че изказванията в протокола не дават отговор на истината и че общината в Своге не е страна по контракта за пътния сектор.

" След техния отвод е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е установила съответни проблеми ", изясни Глосов. Така бил завършен нов протокол с наставления към „ Трейс”, който излязъл броени дни преди злополуката, която лиши живота на 20 души.

Глосов акцентира, че единственият метод да бъде " притиснат " реализатор на пътен план е в границите на законово написаните процедури. Той беше безапелационен, че АПИ не е „ проспала” проблема.

Шефът на АПИ прикани да се изчака следствието преди да приказваме за това дали пътят или водачът на съдбовния рейс има виновност за нещастието.

Той призна, че не може да си изясни по какъв начин асфалтът се е оказал със състав, друг от одобрената рецептура. Според него, обаче, тук не приказваме за машинация, тъй като разликата би била под 2000 лева за 350-метров сектор.

Междувременно инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България (КСБ) упрекна всички политици за непремерени думи по отношение на строителния отрасъл, само че строителите желаят оставката на депутатите от Българска социалистическа партия, поискали инспекции на пътища от АПИ (Елена Йончева, Георги Свиленски, Крум Зарков и Христо Проданов желаеха самостоятелна техническа експертиза на автомагистралите " Тракия ", " Хемус ", " Струма " и " Марица ", пътя Русе-Видин и Околовръстния път на София), въпреки че камарата отхвърля това да е повода за настояването – повода била политическото говорене. Мазнев подсети пред Българска национална телевизия, че що се отнася до строителството има други звена – проектанти и надзор.

Конкретно за сектора в Своге, откакто беше запитан за извадения от Елена Йончева протокол, че още през 2017 година е имало констатация за замяна на асфалта, Мазнев охарактеризира случая като " догадка " и изиска санкции да има при твърди доказателства. Знаете ли какъв брой е неприятно върху една дребна истина да се надградят доста неистини, попита той, визирайки изявлението и на Румен Радев по въпроса, като се оплака, че строителите били наречени " убийци ". Не можем и не желаем да се пазиме и даваме пояснения пред медиите, добави още Мазнев.

Винаги е допустимо и сме допускали някои неточности, само че не желаеме това да се трансформира в политическо говорене, акцентира изпълнителният шеф на Строителната камара. Той е уверен, че когато се съблюдават процедурите, няма да има допускане на неточности, които да убиват хора. Но Мазнев дефинира като " много несъвършени " законовите условия и добави, че има " половинчати " ограничения в тази тенденция.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР