Това не е просто мусака, това е начин на живот

...
Това не е просто мусака, това е начин на живот
Коментари Харесай

Мусака с патладжани и сос Бешамел

Това не е просто мусака, това е метод на живот - гръцкият метод на живот

Необходими Продукти

● патладжани - 1 кг
● кайма - 500 г 60% свинско и 40% телешко
● зехтин - 100 мл и бучка масло
● олио - 2 - 3 с.л.
● лук - 1 гл остарял
● бяло вино - 100 мл изсъхнало
● домати - 600 г белени от консерва
● канела - 1 пръчка
● карамфил - 2 бр.
● магданоз - 1/2 връзка
● сирене - 150 г твърдо Грюер или по желание тип кашкавал
● сол
● черен пипер - прясно надробен

Бешамел


● прясно мляко - 500 мл със стайна температура
● брашно - 40 г или към 3 бр.с.л. окупени
● сол
● бял пипер - прясно надробен
● индийско орехче - 2 щипки
● масло - 30 г или към 1 и 1/2 с.л

Начин на подготвяне

Започва се със сос Бешамел. В по-дълбок тиган се загрява зехтин и бучка масло. Наведнъж се прибавя брашното и се разбърква. Става на топка. На тънка струйка стартира да се прибавя прясното мляко и с непрестанно безредие се уеднаквява сосът. В началото става на бучки, само че при непрестанно безредие сосът става равен. Прибавя се сол и прясно надробен бял/черен пипер и щ. индийско орехче. Оставя се встрани.

Патладжаните се обелват и нарязват на филии към 1/2 см дебелина. Посоляват се и се оставят да изтърван черната си вода за към 20-30 мин. Подсушават се с дом. хартия. Изпържват се в зехтин и малко олио до омекване. Това става бързо и не трябва да се изпържват изцяло. Нека да останат леко сурови.

В дълбока тенджера се сипва зехтин и малко олио, към 2 с.л., и се задушава наситнен лук и се прибавя каймата. Разбърква се с дървена шпатула/вилица, до момента в който стане на зърна, рохкава. Добавя се виното и се оставя няколко минути да изври и да остане единствено ароматът му, прибавят се доматите, канелата - пръчка, карамфил и сол и прясно надробен черен пипер.

Когато заври, се понижава огънят и се оставя да къкри за към 40-45 мин. - би трябвало да остане единствено на лой. Когато е подготвена сместа, се изважда пръчката канела и карамфилът. Добавя се наситнен магданоз.

Сиренето се минава през блендер или се стърже на ренде.

В дълбока тава се поставя на дъното няколко с.л зехтин, след това се редят изпържените патладжани, ръси се малко от сиренето към 1/3 и се залива с доматен сос с кайма. Реденето на мусаката продължава до привършване на патладжаните. Залива се щедро с останалия доматен сос с кайма, а от горната страна се залива със сос Бешамел и останалото настъргано сирене.

Мусаката се пече на 180 градуса за към 35-40 мин. до прекрасен златист тен. Леко се охлажда и по-късно се сервира.

Мусаката с патладжани и сос Бешамел е доста вкусна.

Инфо: Не мога да посоча прецизен източник, тъй като, от една страна, съм заимствала рецептата от Йоана Петрова, а от друга - съм употребила препоръките на моята другарка гъркиня.

Сиренето Грюер може да се размени с Пармезан или друго такова сходно или български кашкавал. Грюер нямах сега и съм поставила една част от Пармезан, малко Чедър и пушена Скаморца. Прибавих и 1/2 ч.л. гръцка фалшификация за мусака.

Патладжаните, откакто ги посолявам и изтърван тъмната си вода, ги измиват под бликам вода изцеждам и абсорбирам добре. Избягвам по този начин солта.

Забележка: Всяка една гъркиня или добър ресторант има претенцията за своя достоверна рецепта. Няма такова нещо - всяка рецепта на подготвяне в основата си е една, патладжани, кайма, било единствено телешка или агнешка или както аз съм показала - свинско и телешко. Въпрос на желания.

Някои от гръцките домакини употребяват галета сред пластовете, само че не считам, че е толкоз належащо и по тази причина не съм показала такова. Но във всяка една гръцка мусака с патладжан, а и освен с този прелестен зарзават (може и с картофи) участва постоянно канела, индийско орехче и карамфил. Това са главните подправки, които в никакъв случай не трябва да се пропущат, тъй като това дава необикновен мирис, прелестно комбиниране на подправки и е прелъщение за сетивата. Силно ги предлагам.

Ходя всяка година на отмора в Гърция, заставам към месец и всяка година закупувам подправката и в случай че някоя дама от вас върви на отмора в Гърция, дано да си купи подготвен микс от тяхната фалшификация за мусака или т.н на гръцки език бахария Я мусака или беше бахарико Я мусака, по този начин и не запомних добре, което значи фалшификация за мусака. В магазина незабавно ще ви схванат.

Ако нямате тази опция, просто си направете сами от 1/4 ч.л канела, надробен бахар, надробен карамфил. Силно предлагам и за приготвянето на мусака с кайма и картофи.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР