Това не е приказка в бъдеще време. Скоро ще стане

...
Това не е приказка в бъдеще време. Скоро ще стане
Коментари Харесай

Подготвят електронна платформа за пристанищата


Това не е приказка в бъдеще време. Скоро ще стане действителност с внедряването на новата система за електронен продан на информация в българските пристанища, наречена PCS. Изграждането й ще бъде осъществено от Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ), съобщи за в. " Черно море " неговият общоприет шеф Ангел Забуртов.   

Става дума за електронна платформа, благодарение на която участниците в логистичната верига ще получават навременна информация още преди идването на кораба. Това ще става още сега, в който той отплава за България от последното пристанище.

Въвеждането на системата за електронен продан на информация в българските пристанища има извънредно значимо значение за тяхното развиване, сподели господин Забуртов. С нейното внедряване ще реализираме това, към което от от дълго време се стремим - ефикасен продан на информацията и понижаване на административната тежест, акцентира той. По неговите думи, данните, които дава системата, ще бъдат разполагаем посредством общ интерфейс на всички заинтригувани страни от пристанищната общественост, в сходство с тяхното присъединяване и равнище за достъп. Нейното внедряване ще докара до унищожаване на потреблението на хартиените носители. По електронен път ще се реализират взаимовръзките (досега мощно бюрократизирани и хабящи доста време) сред терминални пристанищни оператори, спедитори, превозвачи и митница, гранична полиция, фитосанитарен, ветеринарен и здравен надзор. Казано в резюме, с въвеждането на електронната платформа от един път се улеснява другояче комплицираният продан на информация в пристанищата, който пести доста време и средства. Нещо извънредно значимо за морския бизнес.  

С построяването на PCS правим идната решителна стъпка към цялостното въвеждане на електронното ръководство в морския превоз, която е и крачка напред в развиването и модернизирането на пристанищата у нас, изясни Ангел Забуртов. Новата електронна платформа става следващият детайл в системата на общата осведомителна среда в морската промишленост, която ДППИ построява от години. Припомняме, че към този момент настоящи детайли в нея са осведомителните системи за обмисляне на маневрите в пристанищата (MOVER), за ръководство на трафика на плавателни съдове (VTMIS), а също и националният център за електронен документооборот в морския превоз (Maritime Single Window). 

И това се прави освен, тъй като Европейска комисия задължи всички страни членки на общността, които имат морски пристанища, да внедрят електронния документооборот във водния превоз. В не една или две изявления във в. " Черно море " генералният шеф на ДППИ е изтъквал решаващото значение на концепцията за " мъдро пристанище “, която е международна наклонност. Тя включва образован, зелен и интегриран превоз, успеваемост и конкурентност посредством осведомителни технологии и цифровизация (виж " Силата на Варна е в логистичните хъбове с добавена стойност " от 28 май тъй наречените и " Подготвят нов кулоар от Баку до морските ни пристанища " от 16 юли т.г. ) В нейното използване се крие опцията българските пристанища да бъдат изцяло конкурентни на всички останалите в Черно море.  

Ние сме първите в Европейски Съюз, които реализираха сходство с директивата за докладване на формалности от корабите. И без да пресилвам, мога да кажа, че сме една от водещите страни по цифровизация на пристанищните услуги, акцентира шефът на ДППИ. Той напомня, че въвеждането на първата електронна осведомителна система у нас завърши през 2009 година и към този момент има впечатляващ резултат. Променена е вековната традиция корабният сътрудник да разнася за одобрение обемисти папки с документи до няколко администрации за приемане на позволения за визитата на корабите в нашите портове. По електронен път информацията се дава по едно и също време на всички институции, виновни за граничния надзор. Чрез електронен портал корабният сътрудник към този момент има опция да наблюдава мненията на администрациите и да даде при нужда спомагателни документи.  

Еврокомисарят Виолета Булц, когато приказва за мултимодалните транспорти по време на конгрес на високо ниво неотдавна у нас, първите му думи бяха за дегитализация, цифровизация. Тоест за електронния документооборот. Тогава на форума бяхме дадени за образец като отличници в Европа. 

 

България е измежду първите четири страни, които рапортуваха за осъществяване на европейската инструкция Maritime Single Window. Така че несъмнено има, с какво да се похвалим. Сега внедряването на новата електронна платформа ще завърши до две години, безапелационен е генералният шеф на ДППИ.  

Специално за PCS се заприказва още в края на 70-те години в интернационален проект, като опция за продан на електронна информация сред бизнеса и държавните институции, трансформира се в наклонност и към този момент е въведена в не едно пристанище. Системите от този вид, които през днешния ден са доста публикувани в Западна Европа и Далечния Изток, всекидневно се основават по самодейност на бизнеса и обгръщат огромни размери информация, в това число и част от информацията, нужна за Maritime Single Window. Тогава, за какво в този момент самодейността за основаването на електронната платформа е на ДППИ, а не на нашата бизнес общественост, обвързвана с пристанищната активност? Според господин Забуртов повода е там, че от негова страна не е била проявена самодейност за основаване на PCS, а такава система потвърдено усъвършенства успеваемостта на пристанищната активност посредством интелигентни способи и средства. Затова в ДППИ в този момент сами са се заели да я разработят и дават за потребностите на морския ни бизнес. В тази връзка той побави, че системата се прави за потребителите и по тази причина какъв брой добре действа, когато проработи, ще зависи единствено от тяхната интензивност. 

Пътят е към този момент начертан и всички старания са ориентирани към повишението на конкурентоспособността на българските пристанища, тяхното развиване и модернизиране. Информационните системи се развиват прекомерно динамично в международен мащаб и ние непрестанно би трябвало да бъдем в крайник с времето. Ето, откакто изградихме осведомителната система за ръководство на трафика на плавателни съдове, в проектите ни е заложено да надградим нейните функционалности. Работим и по доста други хрумвания, които ще допринесат за това нашите пристанища да бъдат на европейско равнище. Основната цел е възстановяване на икономическата среда в България, тъй като развиването на българските пристанища е тясно обвързвано с развиването на националната стопанска система, сподели още генералният шеф на ДППИ.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР