Това не е първият българин, попаднал в списъка на Миротворец

...
Това не е първият българин, попаднал в списъка на Миротворец
Коментари Харесай

Сайтът Миротворец - списъкът с врагове на Украйна


Това не е първият българин, попаднал в листата на " Миротворец " - от 2018 година насам Велиана Христова, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков, Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други също са набедени за врагове на Украйна.

Овен българските жители, на уеб страницата могат да бъдат открити и други десетки публицисти, актьори, политици и общественици.

Какво знаем за " Миротворец "

Сайтът е основан през 2014 година по самодейност на тогавашния нещатен помощник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското Министерство на вътрешните работи, оставайки на този пост до 2021 година

Сайтът се афишира за " интернет посланичество на Центъра за проучвания на закононарушения срещу основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на жителите ", напомнят от.

" Миротворец " нашумява през 2015 година, когато украинският опозиционен публицист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с персонални данни в листата на уеб страницата, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата, като " измежду най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт Петербург на също развивалите медийна активност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски, добавят още от Съюз на българските журналисти.

Освен това след гибелта на изброените върху техните фотоси в " Миротворец " се появявал диагонален надпис в алено: " Ликвидиран ", а разделът със листата на хора на този уебсайт носел многозначителното название " Чистилище ".

От основаването му доникъде на май 2016 година " Миротворец " сочи като свои сътрудници украинското Министерство на вътрешните работи, Службата за сигурност на Украйна и други публични силови структури. Това се трансформира, откакто при започване на май 2016 година уеб сайтът разгласява персоналните данни на доста публицисти от огромни международни медии като Агенция Франс Прес, Ройтерс, Военновъздушни сили, " Ал-Джазира " и други След острата интернационална реакция, структурата по правата на индивида към Върховната рада се афишира за закриването на " Миротворец " и той в действителност е спрян. Но единствено за броени дни.

После още веднъж възобновява работата си, която продължава и до през днешния ден - към този момент без да сочи като свои сътрудници Министерство на вътрешните работи или СБУ. Има обаче раздел, предоставящ специфичен достъп за спеслужбите на Украйна и за задгранични спецслужба, показват още от Съюз на българските журналисти.

Кой е включен в листата на " Миротворец "

Освен към този момент изброените българи, в листата на украинския уебсайт с над 180 хиляди имена присъстват още рок-легендата Роджър Уотърс, председателката на " Амнести Интернешънъл " Агнес Каламард, хърватският президент Зоран Миланович, даже гуруто на американската дипломация Хенри Кисинджър.

Сред набелязаните като врагове на Киев е и заместник-главният прокурор на Украйна Алексей Симоненко, който попада в листата, откакто подписва обвинителен акт по делото срещу един от най-явните съперници на Володимир Зеленски - предшественикът му Петро Порошенко.

В селекцията на уеб страницата има и хиляди съветски военнослужещи.

Част от хората са включени в листата на " Миротворец " поради хипотетични закононарушения против страната, само че обвиняванията против други са главно поради техни изявления, избрани като тирада на ненавист против страната.

" Над 100 души, които са включени в базата данни на " Миротворец ", са били съдени от украински съд. Информацията, която разгласява този уеб страница, служи за покачване на обвинявания, доказване на обвинявания и слагане на присъди ", съобщи Диляна Гайтанджиева, представена от.

Елена Йончева пък изяснява, че инцидентно е схванала, че е включена в листата. По думите ѝ е неприемливо в този уебсайт да попадат имената на публицисти поради тяхната справедлива работа.

Знае се кой е притежателят, няма връзка с държавното управление на Украйна. В този уебсайт има графа " Чистилище " и там създателите молят правоприлагащите органи да смятат тези изявления за изказване за осъществяване на умишлени дейности против националната сигурност ", разяснява Йончева пред.

" Като публицист съм попадала и в други описи, в това число и в подобен на Северна Корея. През 2013 и 2014 година върших документални филми за събитията в Киев и за обстановката в Източна Украйна. Смятам, че филмите са уравновесени, справедливи, демонстрират разнообразни гледни точки, което очевидно не е трябвало да вършим съгласно уеб страницата. За първи път попаднах в украински черен лист, откакто направихме тези филми. Това е лист, в който попаднаха още 40 публицисти от 20 страни, които отразявахме събитията и в Киев, и в Източна Украйна ", показа още Йончева и продължава:

" След мощна интернационална реакция - европейска и американска, това принуди Киев да отстрани глобите против имената. Това се случи 2016 година... Случайно разбрах, че съм в уеб страницата " Миротворец ". В него има имена на публицисти, деятели, политици. Част от тях са убити. След като в уеб страницата разгласиха персоналния адрес на украински публицист - Олес Бузина, той беше погубен. Има и някогашен украински народен представител - Олег Калашников, също погубен... През 2019 година единствено за един ден в листата на враговете е и името на Олена Зеленска, брачна половинка на Володимир Зеленски, по това време той беше претендент за президент на Украйна. То е изтрито незабавно след обясненията на Зеленска, че през 2014 година по простъпка е споделила във фейсбук позиция на проруски пропагандисти, тъй като тогава не знаела по какъв начин да го направи по този начин, че да изрази отвращение ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР