Това не е ново заболяване. Коронавируси е имало винаги.Коронавируси наистина

...
Това не е ново заболяване. Коронавируси е имало винаги.Коронавируси наистина
Коментари Харесай

Пет лъжи за коронавируса

 Това не е ново заболяване. Коронавируси е имало постоянно.

Коронавируси в действителност има от дълго време. Но тъкмо като при животните и растенията, вирусите еволюират, напомня по темата  “Зюддойче Цайтунг ". Познатите сега четири варианта на коронавируси включват 46 познати типа вируси, както и голям брой подвидове, които засягат както бозайници, по този начин и птици и риби. Коронавирусите се трансформират бързо, някои от тях заразят хора и провокират тежка и друга симптоматика.

Преди епидемията от SARS през 2002/03 година бяха познати два ковид, които разболяват и хора - HCoV-229E и HCoV-OC43. Те водят до настинки и рядко предизвикват затруднения. По-новите коронавируси, измежду които SARS, MERS и Sars-CoV-2, имат особени характерности, които могат да бъдат изключително рискови за индивида. 

Ковид-19 не е по-опасен от сезонния грип

Двете болести са разнообразни. При тежките случаи инфекцията с новия ковид е по-опасна, визира повече органи и води до по-висока смъртност от инфлуенцата.

Първият орган, който и двете болести засягат, е белият дроб. Грипът не се популяризира повече, въпреки при някои случаи да се стига и до инфаркти или мощна сърдечна непълнота. Ковид-19 визира съвсем всички органи. Вирусът употребява ензима ACE-2 (ангиотензин конвертиращия ензим), за да се прикрепи към здравите кафези на всички места по тялото.

Колатералните вреди са по-тежки от самото заболяване

Макар Германия да е относително едва наранена от пандемията, тежките резултати към този момент са налице: за първите три седмици на април смъртността е повишена с към 10% в съпоставяне с усреднената стойност през същия интервал на предходните години. Починалите " допълнително " са 5 294 индивида.  

Не всички от тях обаче са умряли тъкмо от Ковид-19. Имаше анулирани планови интервенции, доста хора се страхуваха да отидат в болница, дори и при случаи на инфаркт, а изолацията и страхът от вируса провокират голямо психическо натоварване. Всички тези фактори водят и до смъртни случаи. Едно съпоставяне с Италия демонстрира обаче, че забавеното въвеждане на ограниченията там е довело и до доста повече смъртни случаи. Какви са действително колатералните вреди от пандемията ще разберем най-рано през август 2021 година. Тогава Федералната статистическа работа ще показа данни за аргументите за смъртността през 2020 година. А до тогава сходни изявления си остават единствено догадки, написа " Дойче Веле ".

Единствено Швеция подходи вярно. Там заболелите са малко.

Швеция избра свои личен път и отхвърли да вкара огромна част от противоепидемичните ограничения, които другите страни постановиха. И резултатите са налице: през април в страната са умряли 10 458 индивида – повече от когато и да било за едни месец след 1993 година, когато скандинавската страна беше мощно наранена от грипна зараза. Тогава за една година починаха 97 хиляди души - рекорден брой след испанския грип през 1918 година, напомня вестник " Ди Велт ".

Общо умрелите от Ковид-19 в Швеция са 3 831, по данни на университета " Джонс Хопкинс ". Повечето от жертвите са от домове за възрастни хора. И всичко това при съществуването на няколко особености на страната, които я защищават от по-широко разпространяване на болестта, като ниската плътност на популацията и високат самодисциплина на шведите.

Въвежда се наложителна имунизация с рискови ваксини

Всеки, който стартира сходни тези сега, основава голословна суматоха, написа на собствен ред списание “Фокус ". От една страна хората желаят да бъдат защитени от новия ковид, от друга – групи в обществото стачкуват против към момента несъздадена ваксина.

В Германия не се приказва за задължителна имунизация срещу Ковид-19. Дори в противен случай: Хелге Браун, началник на канцеларията на Меркел, съобщи, че имунизирането против новия ковид няма да е наложително. Освен това е доста евентуално множеството хора сами да изберат да се имунизират. Ако 70% го създадат, ще се построи така наречен стаден имунитет против заболяването. Едва към 2% от родителите в Германия се афишират твърдо срещу имунизациите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР