Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния

...
Това не е изненадващо за мен. Всички дебати около антикорупционния
Коментари Харесай

Радев: Няма политическа воля за реална борба с корупцията


Това не е изненадващо за мен. Всички диспути към антикорупционния закон, и изключително събитията от през днешния ден, демонстрират, че в действителност няма политическа воля за действителна, всеобхватна и ефикасна битка с корупцията. Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев, запитан за това, че правната комисия в Народното събрание е отхвърлила наложеното от него несъгласие върху антикорупционния закон, което значи, че депутатите не желаят да се вслушат в причините му.
Явно тази битка ще продължи да се води от жителите и от медиите, разяснява президентът, като добави, че това е оценката му за ставащото през днешния ден, "за страдание ". На въпрос дали счита да сезира Конституционния съд в тази връзка, президентът означи, че този закон няма да докара до действителни промени за по-ефективна битка, каквито се чакат.
Попитан дали го тормози това, че девет митинга на следващия ден ще посрещнат непознатите делегации, конюнктурно ли е това съгласно него или го намира за обикновено, президентът отговори, че тези митинги не би трябвало да тормозят него. Нормално е, България е демократична страна, всеки, който има някакви претенции, е свободен да ги изложи, несъмнено в законово откритите форми, добави Радев.
На въпрос за Истанбулската спогодба и дали би трябвало да бързаме с ратификацията й, президентът отговори, че за него първо е необходим обстоен спор по тематиката. Виждате,че казусът в Нови Искър сподели, че един педофил с ефикасна присъда може да вилнее в продължение на години при цялостното равнодушие на локална власт, на държавни институции, на обществото. Това е доста съществено, разяснява президентът Румен Радев.
Той добави, че и в този момент имаме закони, защитаващи и правата на дамите, и на децата, и против домашното принуждение, само че очевидно не можем да ги използван както би трябвало, а бързаме да поемаме интернационалните задължения без да знаем тъкмо защо става въпрос и без да сме провели в действителност изчерпателен спор. Това е безконтролно, разяснява президентът и добави, че битката против домашното принуждение и насилието над дами би трябвало да се води от полицията, от съда - тук и в този момент. А ние би трябвало да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да откриваме какво сме приели, съобщи президентът Радев.
Той разяснява тематиките, откакто през днешния ден връчи в София оценките на Международната премия на херцога на Единбург за 2017 година, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР