Това не е френско предложение. Това заяви външният министър Теодора

...
Това не е френско предложение. Това заяви външният министър Теодора
Коментари Харесай

Генчовска: РСМ се възползва от това, че ние губим време

Това не е френско предложение. Това съобщи външният министър Теодора Генчовска пред външната комисия . Това е пакет от документи, посочи тя. Първият ни посланик сподели, че РСМ се възползва от това, че ние губим време. Външно министерство е отстоявало българската позиция, по думите й, макар външния напън и вътрешните настроения.

Заради позицията от 2019 и довели до триумфа в преговорния развой, стана ясна от думите й. Правителството на РСМ има стратегически интерес от започване на договарянията за участие в Европейски Съюз , сподели външният министър. Това обаче трябвало да се изясни пред жителите.

Тя сподели още, че и България има стратегически интерес от интеграцията на югозападната ни съседка в общността. Търсени са допирни точки сред двете страни. Оказва се, че редица от противоречивите моменти няма по какъв начин да се решат в къс период поради нуждата от смяна на законодателството.

Генчовска изясни, че без подписан двустранен протокол сред двете страни няма по какъв начин да се отстоят противоречивите въпроси . Външният министър очерта и несъответствията в преговорния развой по отношение на рамката от 2019. Слабо място в предлагането на френското председателство е, че българите ще бъдат вписани в преамбюла на македонската Конституция. Трябвало и в другите членове да попадат.
 Кръстосани шпаги на сцената за участието на Северна Македония в Европейски Съюз
Кръстосани шпаги на сцената за участието на Северна Македония в Европейски Съюз

Ангел Георгиев от Възраждане заподозря външен напън да се вземе решение за участието на РСМ в Европейски Съюз

Според Генчовска желае да не признаем " македонски език " , само че не можем да ангажираме с тази позиция и другите страни от Европейски Съюз. Тук тя вижда оттегляне в известна степен от рамковата позиция от 2019, само че във връзка с преговорните глави Франция дава най-хубавото предложение до момента за отстояване правата на българите в РСМ.

Три дни Външно министерство се опитвало да входира документите по договарянията с РСМ в Народно събрание. Нямало никой в деловодството . Генчовска регистрира нуждата от привикване на отрасловата комисия в Народното събрание. България рискува да не съумее да се възползва от постигнатото, което, по думите й до шест месеца е считано за невероятно.

Според нея въпреки всичко този съвет на Европейски Съюз не е последната опция за договарянията с РСМ. България ще би трябвало да е ангажирана в преговорния развой на Скопие, по думите на първия ни посланик. Затова Министерски съвет е трябвало да изготви и обезпечи проект за дейности за отстояване на ползите ни.
 Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци
Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Той се надява в най-скоро време Народно събрание да вземе решение по тематиката за РСМ

Припомняме, че тематиката за Македония се трансформира в ябълката на раздора в ръководещата коалиция. Слави Трифонов неколкократно упрекна премиера Кирил Петков, че. Той употребява и тематиката като съображение да.

Преди седмица в Народното събрание. Това докара до нова ескалация на напрежението, откакто ръководителя на Народно събрание Никола Минчев разпореди заседанеито да бъде намерено. От Има Такъв Народ се възпротивиха на това с претекста, че ще бъдат показани секретни документи, а това може да стане единствено на закрито съвещание. Това докара до настояването на оставката на предишния петък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР