Това не е дистопична фантазия, а Европа през 2019 г.,

...
Това не е дистопична фантазия, а Европа през 2019 г.,
Коментари Харесай

Мнения Daily - Картели на правителства и олигарси превземат медиите

Това не е дистопична фикция, а Европа през 2019 година, в която доста страни последваха образеца на унгарския министър председател Виктор Орбан.

© DYLAN MARTINEZ Картели на държавни управления и олигарси завладяват медиите
От публикация та Харлан Мандел, изпълнителен шеф на Media Development Investment Fund, в публикация за EUobserver
Представете си Европа, в която медиите се управляват от картели на държавни управления и олигарси. На тези, които поддържат властта, се дават великодушни рекламни контракти, а тези, които не го вършат, се санкционират финансово - до цялостното им изгубване. Обществените радиа и малките екрани са прочистени от сериозни публицисти и са се трансформирали в мажоретки за властта.

Това не е дистопична фикция, а Европа през 2019 година И антидемократичното заболяване към този момент взима голям брой жертви в целия континент.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Пленяване на медиите има тогава, когато държавни управления и бизнес ползи се съюзяват за надзор и манипулиране на информацията. Като заглушават самостоятелните гласове, картелите на държавните управления и бизнеса могат да унищожат изцяло прозрачността и очетността, да си обезпечат безконтролен достъп до обществените запаси и да подсигуряват личното си битие за дълго време.
Доклад на Media Development Investment Fund разкрива степента, в която явлението се е популяризирало и разяжда мъчно извоюваните демократични достижения в доста страни от Източна, Централна и Югоизточна Европа, като заплашва да пусне пипалата си и в други. Пионерът на медийното завладяване е Унгария, а наръчникът на премиера Виктор Орбан е елементарен, само че сполучлив. След като сложи обществените медии под контрола си, държавното управление му пренасочи държавните разноски за реклама към частните медии, притежавани от съдружниците му. Очаквано това направи останалите компании в бранша уязвими за усвояване. Съюзниците на Орбан започнаха да ги изкупуват една по една - постоянно с великодушни заеми за задачата, отпуснати от следените от страната банки. Като последна стъпка в края на предходната година олигарсите в Унгария сътвориха специфична фондация, на която подариха всичките си медии - към 476.
Понастоящем са останали малко самостоятелни медии в страни като Чехия, Турция и Сърбия, където държавните управления ползват сходна тактичност, с цел да задушат несъгласните. В Полша ръководещата партия намерено е възприела модела на Орбан. Разследване на Проекта за докладване на проведената престъпност и корупцията разкри, че маджарски предприемачи, свързани с Орбан, купуват дялове в медийни компании на Балканите. А чешкият милиардер, енергиен и медиен магнат Даниел Кретински наскоро купи дял от френския Le Mond.
Превземането на медии би трябвало да бъде спряно преди да е станало прекомерно късно. Това би означавало наднационална интервенция, за която този Европейски Съюз няма кураж. Едно от решенията е частният бранш. Независимите медийни компании в рисковите страни се нуждаят от вложения, с цел да се опълчват на натиска. Този капитал би трябвало да бъде толерантен, защото не може да донесе бърза възвръщаемост. Но за всички е значимо да изградим бастиони на качествената публицистика в Европа - в поддръжка на гражданското общество и демократичните полезности, които да надживеят властническите режими. Изисква се ново мислене от европейските филантропи, вложители и всички други, които са загрижени за нашите свободи. От това зависят нашите демокрации. Законът, който ни връща във времената на национализацията От коментар на адв. Веселин Георгиев за " Медиапул " Законът за държавната благосъстоятелност беше признат през 1996 година и до първия кабинет на Бойко Борисов имаше стройна конструкция с открита правосъдна процедура. В частта за отчуждаването законът претърпя обилни корекции след 2009 година Тези промени имаха за цел да основат цялостен комфорт за държавната администрация при отчуждаването на частни парцели, което постоянно беше за сметка на притежателите. Още при първия кабинет " Борисов " страната беше освободена от задължението да потвърждава категорично пред съда потребността да отчужди избран парцел. Щом парцелът е с обстоен организационен проект (ПУП), съдилищата са задължени да одобряват, че е кадърен за отчуждаване.
Необходими са единствено два акта – единият е за отчуждаването на парцела, а другият е за влезнал в действие Подробен устройствен план. Абсурдно е един административен акт да служи като средство за мотивиране на втори, само че по този начин се получава. Преди тази смяна в закона съставите на Върховния административен съд (ВАС) всеобщо отменяха отчуждаванията, тъй като страната просто не успяваше да потвърди потребността да вземе един или различен парцел. Чрез въвеждането на изискването за Подробен устройствен план, страната просто заобиколи съда. С измененията законодателят показва като обект от национално значение индустриалните паркове и софтуерни зони. Дадена е златна алтернатива на едни частни лица да имат доста правно предимство пред други частни лица (чийто парцел се отнема). Ако вложителят съзре капацитет в някои парцели, той може да употребяват страната като оръжие за отчуждаване. Може би хората няма да видят нещо неприятно в една сходна процедура, в случай че тя се показва като опция за икономическо развиване. Проблемът е, че тези бъдещи вложители получават късмет за реализация на непочтено предимство със съдействието на страната в тази съвременна форма на национализация. При въведеното авансово осъществяване дминистрацията може да си сформира протокол, да пропусне значими детайли за цената и размера на парцела и на идващия ден да влязат багерите. След това човек по никакъв метод не може да потвърди какво е имало в парцела му и в какво положение е бил. Имал съм дело и за подобен случай. Става дума за едно сдружение с немско присъединяване, което имаше парцел на северната скоростна дъга. Съдът беше позволил авансово осъществяване на отчуждаването. Държавата беше влезнала с багерите и бе съборила къща, а по-късно имаше голям спор за застроената повърхност. Държавата обясняваше, че застроената повърхност е два пъти по-малка от действителната и влезе малко в ролята на апаш. Тези законови процедури не са нищо друго, с изключение на форма на прилепяне на жителите за да се улесни администрацията
ГЕРБ търсят нов основен прокурор, който да им пази гърба Татяна Дончева, водач на " Движение 21 " пред bTV Избopът нa нoв глaвeн пpoĸypop нe e пpeдpeшeн. ГEPБ имaт пoлитичecĸи възглeди зa глaвния пpoĸypop и нeгoвoтo ocнoвнo пpeднaзнaчeниe щe бъдe дa им пaзи гъpбa и дa oбяcнявa, чe тe ниĸoгa нe нocят oтгoвopнocт. В пapтиятa нa пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв вeчe ca избpaли ĸaндидaтypa зa пocтa и тoвa e вapнeнcĸият aдвoĸaт и нacтoящ eвpoдeпyтaт Eмил Paдeв.

Hямaм пpeдcтaвa ĸaĸ щe гo изигpaят тoвa. Tъй ĸaтo нaчинът нa изгpaждaнe нa пpoĸypaтypaтa e изĸлючитeлнo цeнтpaлизиpaн, взeт oт cтapитe вpeмeнa, тoвa пoзвoлявa нa мнoгo xopa, ĸoитo имaт пoлитичecĸи пoзиции, дa cлoжaт ĸoйто им тpябвa и дa гo изпoлзвaт ĸaтo бyxaлĸa cpeщy пpoтивниците си или ĸaтo гpъб зa ceбe cи. Aз cъм eдин oт пoлитицитe, ĸoитo мнoгo oтдaвнa гoвopят зa ĸлючoвoтo знaчeниe нa peфopмиpaнeтo нa cъдeбнaтa cиcтeмa ĸaтo вaжнo зa cтpaнaтa. Сега 2% paзбиpaт ĸaĸвo им гoвopя и в случай че пaĸ ĸoмeнтиpaмe тeмaтa, eдвa ли щe ce пoвиши пpoцeнтът. Уcтoйчивocттa нa cтpaнaтa, възмoжнocттa зa взимaнe нa пpaвилни пoлитичecĸи peшeния e cвъpзaнa c тoвa ĸoнтpoлнитe мexaнизми нa дъpжaвaтa дa фyнĸциoниpaт пpaвилнo и eфeĸтивнo. Koгaтo в cъдeбнaтa влacт имa xopa, ĸoитo ce cтpaxyвaт, чe щe бъдaт пpecлeдвaни, aĸo нapyшaт зaĸoнa, тe paбoтят пo eдин нaчин. Koгaтo нямaт cтpax и cмятaт, чe пoлитичecĸaтa пpoтeĸция им дaвa вcичĸo, cиcтeмaтa фyнĸциoниpa пo дpyг нaчин. (за локалните избори в София) Hyжнo е ycпoĸoeниe в БCΠ и тo нe мoжe дa дoйдe пpи съхраняване нa cтaтyĸвoтo. To caмo щe oжecтoчи нeщaтa. БCΠ тpябвa дa плaти цeнaтa зa epaтa " Cтaнишeв ". Taзи цeнa e мнoгo тeжĸa. Члeнoвeтe нa пapтиятa, ĸoитo ca cпoмoгнaли дa ce зaдъpжи cтaтyĸвoтo " Cтaнишeв " c нeгoвитe пocлeдици, тpябвa дa я плaтят. Πpeoдoлявaнeтo нa тoвa обаче нe мoжe дa cтaнe ĸaтo зaпoчнaт дa гo yнижaвaт. Maя Maнoлoвa e cepиoзнa ĸaндидaтypa. Лoшoтo щe e, че aĸo не получи cepиoзнa пoддpъжĸa, нямa дa ycпee, a БCΠ e в paзĸлaтeнo пoлoжeниe.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР