Започва процес във Франция за убийството на джихадистите през 2016 г. на двойка полицаи

...
Това не беше най-смъртоносната атака в Европа, свързана с групировката
Коментари Харесай

Това не беше най-смъртоносната атака в Европа, свързана с групировката "Ислямска държава", но беше сред най-смущаващите: една вечер през 2016 г. нападател уби двама полицаи в семейния им дом, пред очите на 3-годишния им син .

В понеделник започва процес във френския съд за борба с тероризма за нападението в парижкото предградие Мананвил.

Нападателят, Лароси Абала, беше застрелян от полицията. Според съдебните документи той е казал на полицейските преговарящи, че отговаря на призива на лидер на ИД да „убие злодеи у дома със семействата им“.

Приятел от детството на Абала, Мохамед Аберуз, ще бъде съден за съучастие в тероризъм- свързано убийство, съучастие в отвличане и терористичен заговор. Той е изправен пред доживотен затвор, ако бъде признат за виновен.

Убийствата станаха на фона на вълна от атаки във Франция, свързани с групировката Ислямска държава (ИД), и имаха траен ефект върху полицейските служители във Франция. Някои се преместиха, смениха службата си или подадоха оставка, за да защитят близките си след убийствата в Манянвил.

Според съдебните документи Абала е нахлула в дома на полицаите Джесика Шнайдер и Жан-Батист Салвейн, преди те да се върнат от работа. Когато Шнайдер се прибра вкъщи, Абала преряза гърлото й в хола, в присъствието на детето.

Бащата й изпрати съобщение от офиса, за да каже „Тръгвам си“, се казва в документите. Нямаше отговор. Намушкан е при пристигането си вкъщи.

Съседите извикали полиция и нападателят казал, че държи 3-годишното дете на двойката като заложник, според документите. Той каза на преговарящ от специална полицейска част, че е действал, защото френското правителство пречи на вярващите да се присъединят към халифата, и подчерта, че не е набелязал цивилни, а представители на френската държава.

Полицията нахлу в дома и уби Абала , и спасиха детето. Оттогава момчето е отгледано от членове на семейството.

След повече от пет години разследване и множество арести само Аберуз е изправен пред съда. Първоначално бяха повдигнати обвинения срещу други двама, но по-късно бяха оттеглени.

Аберуз, сега на 30 години, беше арестуван една година след събитията, когато неговата ДНК беше открита в компютъра на жертвите.

Аберуз първоначално оспори връзките с ИД, преди да признае че групата отговаря на неговите убеждения, но казва, че осъжда нейните екстремистки методи, според съдебните документи.

Аберуз вече е осъден на затвор по друго дело за тероризъм за ролята му в неуспешна атака с газова бутилка близо до катедралата Нотр Дам в Париж .

При нападението в Манянвил Аберуз твърди, че никога не е ходил в дома на полицейската двойка, нито е помагал в подготовката на нападението. Той каза, че ДНК, намерена в дома на жертвите, може да е резултат от ръкостискането му с Абала или от возенето в колата му в дните преди нападението.

Адвокатът на Аберуз Винсънт Бренгарт каза, че ще пледира за оправдателна присъда. „Клиентът ми е решен да докаже невинността си“, каза той пред АП. „Няма съобщение, в което той да говори за атака.“

Полицията се надява, че процесът хвърля светлина върху подготовката за атаката.

Присъдата се очаква на 10 октомври.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР