Това научи ABCnews.bg от източници, запознати със следствието. На 30

...
Това научи ABCnews.bg от източници, запознати със следствието. На 30
Коментари Харесай

„Райфайзен банк“ заплашва служителка заради разследване срещу кмета на Ракитово

Това научи ABCnews.bg от източници, осведомени със следствието. На 30 юни 2020 година Александър Йорданов, Радомир Дуков, шеф на отдел „ Управление на операционен риск и риск от измами “ и още една директорка в банката са разпитвали три часа от 9 до 12 ч. служителката В.С. Те се опитвали да я обвинят в изнасяне на служебна информация, а точно пълномощното на сина на кмета, което беше показано в следствието на Васил Иванов по Нова ТВ. Жената изрично отричала тя да е предоставила пълномощното на медиите.

Александър Йорданов хванал В.С. за рамото и понякога я раздрусвал. Той ползвал способи за принуждаване на служителката за признания, настояват проверяващи. Според тях Йорданов желал от нея да си покаже персоналния телефон, фотосите, чатовете и диалозите, без да има такива права. В един миг сграбчил нейния телефон и самичък почнал да прави инспекция. Дори ровил в изтритите фотоси и вкарвал номера, с цел да види на кой е звъняла. Йорданов и Дуков заплашвали служителката още със затвор и детектор на лъжата. Двамата ползвали мощна психоатака, обясниха проверяващите. В.С. обяснявала от самото начало, че нямала какво да си признае, тъй като нищо не е направила. Тя е чиновник на “Райфайзенбанк България” от 10 години и работи в централата в София, за което време в никакъв случай не е имала проблеми. Тримата я упрекват за влизането в системата на банката и изнасянето на информация за клиент, който тя не е обслужвала. В.С. в действителност е обслужвала друга компания на сина на кмета на Ракитово. Тя е влизала в систамата няколко пъти преди и след репортажа на Нова ТВ, с цел да ревизира за съгласуваност на компаниите, каквото следствие към този момент е вървяло. Дори е подала сигнал по мейл до клона на банката в Пловдив, настояват проверяващите.

“Никой няма право да се държи по този метод и да ползва ченгеджийски способи и психоатака”, разясняват адвокати. Служителката даже е притискана да си признае, с цел да не бъде дисциплинарно уволнена, а да бъде освободена по взаимно единодушие. След като декларира, че няма виновност е уволнена дисциплинарно, обясниха проверяващите. От ABCnews.bg сме изпратили въпроси и чакаме коментар по случая от “Райфайзенбанк България”.

Разследването на Васил Иванов по Нова ТВ разкри по какъв начин забогатяха синовете на кмета на Ракитово. " Кметът Холянов насочва целия финансов запас от общината към компаниите на синовете си. Показателен даже фрапиращ образец е доставката на горива и смазочни материали към общината от компания, която всички знаем, че е сложена на сина на кмета ", изясни общинският консултант от Ракитово Георги Тупаров пред Нова ТВ.

През 2016 година община Ракитово взема решение, че ще й трябват горива и смазочни материали на стойност 350 000 лв.. Възползвайки се от малка врата в Закона за публичните поръчки, общината не прави конкурс, в който да вземат участие няколко компании, а се стопира на разновидността „ Пряко договаряне без съобщение “. Тоест комисията, назначена от кмета, сама търси и намира компания, с която да подписа контракт и общината да заплати 350 000 лв. за доставка на горива.

По тази скица общината избира компания „ Петро 2016” и подписва контракт с нея. Компанията „ Петро 2016” е основана 5 дни преди решението на общината да разпореди поръчката навръх нея. Фирмата държи горивото за общината в контейнер на бензиностанцията на огромния наследник на кмета – Щерян Холянов.

Собственикът по документи на компания „ Петро” дава банково пълномощие на сина на кмета, с което го упълномощава, да се разпорежда независимо и без ограничавания с парите в сметката на компанията. На банковото пълномощие са подписите на притежателя по документи на компания „ Петро”, на сина на кмета, както и на банковия чиновник, участвал при издаването му. Собственикът по документи на компанията в действителност е елементарен служащ в дърводелския завод на сина на кмета – Стоил Адамов. Именно за това пълномощие упрекват служителката на “Райфайзен България”, само че то може да бъде изнесено в медиите от много разнообразни хора по веригата.

Според локалните хора далаверата за 350 000 лв. е единствено една от аферите на кмета Холянов. „ Всички бягат, тъй като всичките знаят в каква каша са и в каква верига са подредени. Тук е феодално ръководството. Всичко зависи и се дава от кмета единствено на избрани компании, които са доближени към него - главно на синовете му, дърводобивът и дървопреработването. Там също всичките търгове или в случай че изобщо има търгове, тъй като напоследък няма и такива, се дават на двамата сина на кмета. Мога да ви заведа да погледнете с какви количества дървен материал разполага и единият, и другият и да ги сравним с останалата конюнктура в града. Сами да прецените кой с какъв финансов запас разполага. Общинският горски до преди три месеца беше назначен на четири часа в Община Ракитово и на четири часа в една от компаниите на един от синовете на кмета Холянов. Сутрин изпраща от гората дървения материал, след обяд го посреща във компаниите на сина на кмета. Говорим за търгове с общинска гора и корист с общинска гора”, изяснява Георги Тупаров, общински консултант в Община Ракитово.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР