Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от

...
Това Народно събрание няма да променя Конституцията, а предложеният от
Коментари Харесай

Дариткова: Няма таен замисъл, следим общественото напрежение

Това Народно заседание няма да трансформира Конституцията, а препоръчаният от ГЕРБ план няма да бъде окончателният вид за бъдещо гласоподаване, съобщи в предаването „ 12+4 “ по БНР Даниела Дариткова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Проектът за нова конституция би трябвало да върви редом с план за предложение за привикване на Велико национално заседание, посочи тя.

Първоначалният вид на предложенията за промени в главния закон е импортиран за диспути, съвещания, отзиви и бележки за изчистване на плана, с цел да не бъдат упреквани в ГЕРБ в закъснение, уточни Дариткова.

„ Но в това време желаеме да покажем, че сме подготвени на оптимално ускорена процедура и да търсим единодушие на повече от 160 народни представители. “

Тя увери, че ще се срещнат с представители на всички парламентарно показани партии, като първата среща ще бъде с съдружните сътрудници.

Не се търси конституционно болшинство в границите на това Народно заседание, акцентира Даниела Дариткова. „ Предложението за нова конституция просто желае да утвърди процедурата за това, че вървим към привикване на Велико национално заседание, а не желаеме да търсим конституционно болшинство в границите на това Народно заседание. “

„ Проектът на ГЕРБ никога няма да бъде планът, който ще бъде одобрен от Велико народно събрание, в случай че реализираме единодушие за свикването на такова “, означи Дариткова.

„ Няма скришен план. Следим пулса на публичното напрежение “, уточни Даниела Дариткова, запитана дали ГЕРБ не изземва самодейността на президентската институция след декларираната от президента нужда да се разискват възможни конституционни промени.

„ Лицата на митинга са много разнообразни и техните претенции са разнопосочни. В същото време това, което може да сплоти едно общество, е да се търси решение за бъдещия път на страната. Това може да стане единствено след разглеждане и промяна на главния закон с едно съществено посланичество, каквото е Великото национално заседание. /.../ Чрез различен механизъм не може да се направи толкоз повсеместен обзор на действие на демократичното българско общество 30 години след началото на демократичните промени “, разяснява Даниела Дариткова.

До разговор може да се стигне след излъчването на законно посланичество от страна на протестиращите. Диалогът не може да бъде под напора и от позицията за окупация, счита Даниела Дариткова. Тя не е съгласна с тезата, че няма чуваемост за настояванията на протестиращите.

Според Дариткова предлагането на Мая Манолова - референдум да дефинира дали жителите желаят промени в Конституцията цели закъснение на процедурата, а Манолова още веднъж търси метод да съобщи своето политическо наличие.

Даниела Дариткова не конкретизира кои адвокати стоят зад лансирания от ГЕРБ план за конституционни промени и неколкократно посочи, че това е „ вид за диалози “, а не окончателният план. Проектът, под който ще се събират подписите на народните представители, ще бъде дефинитивно показан на 2 септември.

„ Този план за конституция ще върви дружно с плана за решение за привикване на Велико национално заседание и в идващите месеци, в случай че реализираме единодушие, до 2 ноември, и се вземе решение за привикване на Велико народно събрание, напълно в пълномощията на Великото национално заседание е да дефинира всеки един текст от конституцията. И според от избора на българските жители на представители в това Велико народно събрание окончателният вид на конституцията може и да се разграничава от това, което сме предложили ние в този момент. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР