Това, на което сме свидетели преди и след разпускането на

...
Това, на което сме свидетели преди и след разпускането на
Коментари Харесай

Наблюдаваме апогей на популизма, разместванията са нужни

Това, на което сме очевидци преди и след разпускането на 46-ото Народно заседание, показва връщане към нормалността в политиката. Губи силата си опълчването на систематични партии (на статуквото) и другите – така наречен партии на смяната. Новите партии, паразитиращи върху вълната от митингите през предходната година, изчерпват бързо ресурсите си, тъй като няма платформа, която да ги сплотява, сплотява и подсигурява продължителност.

Това разяснява пред Радио София политологът Ирена Тодорова, учител в Нов български университет.

„ Най-потърпевши сме ние, жителите, тъй като това, което се случва в няколко следващи цикъла избори е трагично от позиция на общественото ръководство. Институциите стартират да буксуват. Вероятно разместванията са нужни, с цел да се освежи политическата система. Маркират се нови репери. Очертават се предпоставки за преформатиране на политическата система “, изясни тя.

" Крайно време е след изборите през ноември партиите да дадат ясна поръчка за мощно и устойчиво ръководство, да се изкара един мандат, с цел да се излезе от поредицата рецесии ", акцентира Ирена Тодорова.

По думите ѝ демокрацията не е даденост, обществото се възпитава. Но сега сме в апогей на популизма във всяко едно отношение.

" Явно трябваше да преминем през това, с цел да схванат хората, че партия, която единствено се афишира срещу ръководещите и против непочтеността и корупцията, няма дълъг живот. Нужна е политическа просвета и критическо мислене съм събитията ", уточни политологът.

Относно новия политически проект „ Продължаваме промяната “ на Кирил Петков и Асен Василев – Тодорова счита, че е нужно време с цел да се разгърне и по-късно може да се вършат прогнози. " Социологическите проценти за тази партия несъмнено ще претърпят промени, когато станат ясни уставът и политическата платформа. Наименованието и начинът на показване по-скоро вършат асоциации с проект не на политици, а на бизнесмени, които в случай че не съумеят, ще изчезнат по пистата, което имат оттатък политиката ", счита тя.

" Проучванията демонстрират затвърждаване на обичайни партии като ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а разбъркванията се регистрират при по-малките политически субекти „ на смяната “. От „ ИТН “ се обявиха като антисистемна партия и удържаха на думата си – отхвърлиха да влязат в системата. Иновация като тази надали води към триумф ", добави още Ирена Тодорова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР