Това може да стане едва след отмяна на пандемията в

...
Това може да стане едва след отмяна на пандемията в
Коментари Харесай

Лекари искат да отпадне карантината и изолацията за Ковид-19

Това може да стане едвам след анулация на пандемията в международен проект и ограничение на появяването на нови разновидности на вируса

Грипът, който настава от ден на ден у нас - протича по-тежко от COVID-19, който към този момент отслабва, настояват лекарите. Затова приканват здравните управляващи да преразгледат наложителната карантина и изолираност за инфектираните с коронавирус, и контактните им лица. От здравното министерство обаче обясниха, че за анулация на карантината са нужни законодателни промени, съобщи.

В последните седмици пациентите с COVID-19 на лекар Иванов от МЦ " Лозенец " понижават.

" Половината се тестват. Идват щастливи в кабинета, че не са заболели от Коронавирус. Обаче са с грипоподобна симптоматика. Тоест заболели са от грип А. Той минава много по-тежко и много по-продължително ", споделя доктор Станислав Иванов.

Той споделя, че инфектираните с грип боледуват към 2 седмици, а при инфектираните с COVID-19 признаците отшумяват за към 5 дни. Хората с потвърдена коронавирусна зараза са длъжни да стоят в изолираност 7 дни, а контактните им 5.

" Според мен е изцяло допустимо да отпадне тази карантина. Сега COVID-19 е доста по-лек, доста по-лесно се прекарва. Хората към този момент знаят - гледат да се самоизолират - да пазят близките. Особено по-възрастните или дребните деца ", споделя доктор Иванов.

Карантина у нас няма до 90 дни след имунизация или преболедуване. Голяма част от популацията е придобило имунитет против тежко боледуване, споделя вирусологът от Българска академия на науките професор Радостина Александрова. И съгласно нея е добре здравните управляващи да премислят разпоредбите за наложителната карантина и изолираност.

" Въпрос на време е да погледнем с други очи на карантината, което обаче по никакъв метод не значи, че това е безопасен вирус и безобидно заболяване. Както всеки различен вирус, той би могъл да ни покаже и своето много неприветливо лице ", споделя проф. Александрова.

Работодателите от дълго време желаят да няма карантина за контактните, които нямат признаци на COVID-19.

" Когато нямаме толкоз доста болни считаме, че е безусловно неотложно и да отпадне карантината изключително за контактните лица ", сподели Добрин Иванов от АИКБ.

В някои случаи вирусът протича безобидно, само че в други може да провокира тежки затруднения и гибел. За това експертите приканват, когато не се усещаме добре да сложим маска или да ограничим контактите си.

" Във всички случаи ние би трябвало да пазим хората към нас. Особено дребните деца, възрастните хора. Изобщо всички тези уязвими групи. Това се отнася освен за Коронавирус -19. Това се отнася, в случай че щете и за грипа ", сподели проф. Радостина Александрова.

От здравното министерство в писмена позиция обясниха, че за отпадане на карантината и изолацията са нужни промени в законодателството. Те може да бъдат подхванати едвам след анулация на пандемията в международен проект и ограничение на появяването на нови разновидности на вируса, които заобикалят имунитета след преболедуване и имунизация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР